Szeptember végén

gazdaság
2014 szeptember 30., 05:18
comments 30

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,
A tél dere már megüté fejemet.

Elhull a virág, eliramlik az élet...
Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide!
Ki most fejedet kebelemre tevéd le,
Holnap nem omolsz-e sirom fölibe?

Petőfi Sándor örök érvényű sorainál semmivel nem lehet jobban érzékeltetni azt a fájdalmat, amit az MPVI Mobil Zrt. elmúlása miatt érez az ország. Szeptember 30-án ugyanis az egykor nagy reményekkel létrehozott állami mobilszolgáltató beolvad a Magyar Posta Zrt.-be.

Erről még júniusban döntött az MPVI Zrt. 100 százalékos tulajdonosa, a Magyar Posta közgyűlése, de a szörnyű nap ma jött el.

Az MPVI 2012 márciusában azzal a céllal alakult, hogy negyedik - közvetett állami tulajdonban lévő - mobilszolgáltatóként a piacra lépjen. Tényleges működést azonban soha nem folytatott, mivel nem vehette birtokba a 2012. januári frekvencia-árverésen elnyert frekvenciákat, a tender eredményét ugyanis egy bírói ítélet hatályon kívül helyezte.

A tenderen a Magyar Posta, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. alkotta konzorcium indult - a három, már piacon lévő (inkumbens) mobilszolgáltató mellett - és nyert frekvencia-használati jogosultságot. A konzorciumot alkotó három állami cég alapította meg az MPVI Zrt.-t, amelyben a postának eredetileg 10 százalék, az MVM-nek 45 százalék, az MFB Investnek szintén 45 százalék részesedése volt. Az alapításkori 500 millió forintos jegyzett tőkét néhány hónap múlva 14,6 milliárd forintra emelték a tulajdonosok.

A frekvenciatender eredményét az inkumbens szolgáltatók bíróságon megtámadták, a jogi procedúra több mint egy évig húzódott. A Kúria végül a 2013. február 26-án hozott döntésével helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét és ezzel hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) az árverésen hozott határozatait. Az ítélet értelmében az MPVI jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, továbbá a másik három mobilszolgáltató is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.
Az MPVI az ítélet kézhezvételét követően döntött a működési költségek csökkentéséről, beleértve a létszámcsökkentést is. Később az MPVI alaptőkéjét 1,4 milliárd forintra szállították le, a Magyar Posta pedig a cég egyszemélyes tulajdonosa lett.

A 2013. december 31-i kimutatás szerint az MPVI Zrt. a 2013-as évet egymilliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárta.

Mindezt úgy, hogy lényegében nem is csinált semmit.

Az NMHH 2014. május 22-én új frekvencia-pályázatot írt ki, amelynek eredményét szeptember 29-én hirdették ki. A 800 és 2600 megahertzes (MHz) új frekvenciasávok, valamint a 900 MHz-es, az 1800 MHz-es és a 26 gigahertzes (GHz) sávokból még rendelkezésre álló, eddig nem használt blokkok hasznosítására négyen pályáztak, közöttük már nem volt állami induló.

A pályázók közül a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. új mobilhálózat kiépítését kezdi meg, ami várhatóan egy-másfél évet vesz igénybe, míg a másik három szolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország frekvenciablokkjai jelentősen bővülnek az elnyert frekvenciacsomagokkal.

Állami cég nyerte meg ugyanakkor a 450 MHz-es frekvenciára 2013. december 6-án kiírt pályázatot, az idén március 12-én kihirdetett nyertes egyedüli indulóként az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt., az MVM-csoport tagja lett. E sávban az MVM NET elsődlegesen kormányzati célokat támogató rendszert üzemeltethet, a kiépülő adatátviteli infrastruktúra a digitális közszolgáltatások fejlesztését célozza. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.