Betiltották Kovács Béla ukrajnai irodáját

A hatályos ukrán törvények megsértése miatt a kárpátaljai körzeti adminisztratív bíróság betiltotta Kovács Béla jobbikos EP-képviselő beregszászi irodájának működését.

A Kárpátalja megyei ügyészség szeptember elején nyújtott be keresetet a kárpátaljai körzeti adminisztratív bírósághoz, amiben azt kérte, hogy szüntessék meg Kovács Béla jótékonysági alapítványként bejegyzett képviselői irodájának működését Beregszászon.

Az indítványt azzal indokolták, hogy a jobbikos EP-képviselő beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és szeparatista tevékenységet folytat Kárpátalján. Az ügyészség keresetében azt is állította, hogy az EP-képviselő beregszászi irodája megsérti Ukrajna hatályos törvényeit, mivel nem a hivatalos bejegyzési okmányban megjelölt címen található.

A vádhatóság megállapította azt is, hogy a fogadóirodát működtető jótékonysági alapítvány 2013–2014-ben nem nyújtott be pénzügyi beszámolót az adóhatóságnak, és nem készített adóbevallást, amivel szintén törvényt sértett.

A kárpátaljai ukrán médiában nagy visszhangot kapott, hogy az azóta kémbotrányba keveredett Kovács Béla jobbikos EP-képviselő márciusban Szimferopolban azt mondta a sajtónak, hogy a Krím státusáról rendezett népszavazás megfelelt a nemzetközi előírásoknak. Ezután vetették fel, hogy meg kéne vizsgálni: törvényesen működik-e Beregszászon Kovács Béla jobbikos EP-képviselő irodája. (MTI)