17 tévhit, amit még az iskolában is tanítanak

meghökkentő
2014 október 03., 11:34

1. Az alkohol nem pusztítja el az agysejteket. Kivéve akkor, ha irreálisan nagy mennyiséget fogyasztanánk, de abba előbb belehalnánk, minthogy az agyunkban kárt tenne.

2. Nem Thomas Edison találta fel az izzólámpát. Elektromos világítás és lámpaégő is létezett már Edison előtt, ő csak továbbfejlesztette azt, amikor felfedezte, hogy egy bizonyos bambuszfajta jobban ellenáll az elektromosságnak, mint a korábban használt szenes papír. Edisont be is perelték az izzólámpa eredeti feltalálói, miután meggazdagodott a tömeggyártásból.

3. Az agyadnak nem csak a 10%-át használod, hanem az egészet.

4. A kínai Nagy Fal nem látszik az űrből. Túl keskeny, és a színe sem üt el eléggé a környezetétől ahhoz, hogy kivehető legyen.

5. A C vitamin nem segít elkerülni a megfázást.

6. A kaméleon nem azért változtatja a színét, hogy beleolvadjon a környezetébe. Így kommunikál más kaméleonokkal.

7. A középkori emberek nem gondolták azt, hogy a Föld lapos. Ez az elmélet a 19. században kezdett terjedni egy Washington Irving nevű szerző "Kolumbusz Kristóf élete és útja" című könyve alapján, amit történelmi-életrajzi könyvként adtak ki, pedig tele volt valótlanságokkal.

8. Az aranyhalnak nem három másodperces a memóriája. A pavlovi reflex például ugyanúgy működik náluk, mint a kutyáknál.

9. A skizofrénia nem azt jelenti, hogy valakinek több személyisége létezik egyszerre. Az a többszörös személyiségzavar. A skizofrénia tünete, hogy a beteg elveszti realitásérzékét, hallucinál, érzelmi zavarai, téveszméi vannak.

10. Hülyeség, hogy a bal agyfélteke a kreativitásért és az érzékenységért, a jobb agyfélteke meg a logikus, analitikus gondolkodásért felelős.

11. Nem a fejünkön veszítjük a legtöbb hőt. A fejünkön ugyanannyi hőt adunk le, mint bármelyik másik testrészünkön. (Ez alól a csecsemők kivételek, de ők sem azért, mert a fejük több hőt ad le, hanem azért, mert a testükhöz képest nagy fejük van.)

12. Orson Welles Világok Harcát feldolgozó rádiódrámája nem okozott országos méretű pánikot Amerikában.

13. A strucc nem homokba dugja a fejét, amikor veszélyt érez, hanem elszalad 65 km/h sebességgel.

14. Dugovics Titusz nem létezett.

photo_camera Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása (részlet)

15. A tévhittel ellentétben, a villám nagyon szívesen csap többször ugyanoda, mivel az első csapás ionizálja a levegőt, amitől az még jobban vezeti az áramot.

16. Az eredeti Bibliában nincs megnevezve a tiltott gyümölcs fajtája. Az almás, mindenki által ismert változat valószínűleg egy félrefordítás eredménye. (A latin malum szó almát és gonoszt is jelent egyszerre.)

17. Bonaparte Napoleon nem volt alacsony, sőt az akkori francia férfiak átlagánál még magasabb is volt kicsivel. 167,8 centi volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.