Orbán Viktor a demokrácia rákja

POLITIKA
2014 október 3., 9:44
comments 497

Kelet-Európát egyszerre sújtja "a demokrácia leépülésének és a korrupciónak az ikerrákja" - jelentette ki csütörtöki beszédében a washingtoni European Policy Analysis nevű think tank konferenciáján Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős miniszterhelyettese.

Bár Nuland beszédében egyszer sem nevezte nevén Orbán Viktort, több utalásából is egyértelmű volt, hogy a magyar miniszterelnöknek üzen. Például azt mondta, hogy

„Így hát azt kérdezem, hogy tudnak nyugodtan aludni éjjel a NATO (közös védelmet garantáló) 5. cikkelyének takarója alatt, miközben nappal illiberális demokráciáról beszélnek, felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, korlátozzák a sajtószabadságot és démonizálják a civil társadalmat?”

Vagy Orbán az Oroszországgal szembeni szankciók elleni kirohanására utalva azt, hogy

„Szankciókat nem egyszerű bevezetni, és sok ország súlyos árat fizet értük. De amikor bizonyos európai vezetők olyan nyilatkozatokat tesznek, amik megbontják a szövetséget, megkérném őket, hogy emlékezzenek saját történelmükre, és arra, hogy ők mennyire vágytak volna rá, hogy szomszédaik kiálljanak értük.”

Az illiberális állam tervét külön is bírálta. "Bár élvezik a NATO- és EU-tagság előnyeit, egyes vezetők látszólag elfeledkeztek azokról a közös értékekről, amiken ezek az intézmények alapulnak." Bírálta a Déli Áramlat gázvezetékhez csatlakozó EU-tagállamokat is. A projektben résztvevők szerinte "piszkos alkut kötöttek, amik éppenhogy növelik országaik egyoldalú energiafüggőségét". (Via Euobserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt