Fröccsöntött kerti törpéket értelmez újra huszonöt kortárs képzőművész

MŰVÉSZET
2014 október 04., 17:50
photo_camera Nagy Benjámin törpéje, fotó: törpék kora facebook

A Werk Akadémia és a Loffice kortárs művészeti projektjére felkért művészek egy-egy a szervezők által megvásárolt, fröccsöntött kerti törpét értelmeznek újra a Kenéz Réka kurátor által megadott szempontok szerint, elkészítve a tömegkultúra egyik emblematikus tárgyának kortárs művészeti interpretációját, közölték a szervezők az MTI-vel.

Bár manapság a kerti törpék a giccs szimbólumai (manifesztumai és csimborasszói) de ez nem mindig volt így, állítja a projekt kurátora.

"Velázquez törpeportréitól a Tolkien-féle univerzum szereplőin át a Trónok harca Tyrion Lannister karakteréig a törpék gyakran művészeti alkotások inspirálói voltak. A törpe mint téma nem szokatlan a kortárs képzőművészetben sem: a szlovén Gregor Kregar munkáiban a Jeff Koons-i giccs találkozik a tolkieni fantasy világával, míg Paul McCarthy amerikai képzőművész a Walt Disney hét törpéjének karakterét kettőzi meg vagy csomagolja ládába némi warholos színezettel"

Kenéz Réka kurátor Bucsi Árpádot, EfZámbó Istvánt, Fajgerné Dudás Andreát, Felsmann Istvánt, Fischer Juditot, Juszuke Fukuit, Győrffy Lászlót, Horror Pistát, Horváth Dánielt, Karácsonyi Lászlót, Kerekes Gábort, Király Andrást, Kocsi Olgát, Lendvai Ádámot, Magyarósi Évát, Marjai Juditot, Meszter Milánt, a Nemmivoltunk! Crew-t, Nagy Benjámint, Stark Attilát, Szurcsik Józsefet, Tóth Andrejt, Uglár Csabát, Verebics Ágit és Wahorn Andrást kérte fel, hogy törpöljenek a törpökkel.

Nekem leginkább Győrffy László koncepciója tetszik, aki szét fogja verni szegény törpöt. Törpét. (MTI, honlap, facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.