Fröccsöntött kerti törpéket értelmez újra huszonöt kortárs képzőművész

Nagy Benjámin törpéje, fotó: törpék kora facebook

A Werk Akadémia és a Loffice kortárs művészeti projektjére felkért művészek egy-egy a szervezők által megvásárolt, fröccsöntött kerti törpét értelmeznek újra a Kenéz Réka kurátor által megadott szempontok szerint, elkészítve a tömegkultúra egyik emblematikus tárgyának kortárs művészeti interpretációját, közölték a szervezők az MTI-vel.

Bár manapság a kerti törpék a giccs szimbólumai (manifesztumai és csimborasszói) de ez nem mindig volt így, állítja a projekt kurátora.

"Velázquez törpeportréitól a Tolkien-féle univerzum szereplőin át a Trónok harca Tyrion Lannister karakteréig a törpék gyakran művészeti alkotások inspirálói voltak. A törpe mint téma nem szokatlan a kortárs képzőművészetben sem: a szlovén Gregor Kregar munkáiban a Jeff Koons-i giccs találkozik a tolkieni fantasy világával, míg Paul McCarthy amerikai képzőművész a Walt Disney hét törpéjének karakterét kettőzi meg vagy csomagolja ládába némi warholos színezettel"

Kenéz Réka kurátor Bucsi Árpádot, EfZámbó Istvánt, Fajgerné Dudás Andreát, Felsmann Istvánt, Fischer Juditot, Juszuke Fukuit, Győrffy Lászlót, Horror Pistát, Horváth Dánielt, Karácsonyi Lászlót, Kerekes Gábort, Király Andrást, Kocsi Olgát, Lendvai Ádámot, Magyarósi Évát, Marjai Juditot, Meszter Milánt, a Nemmivoltunk! Crew-t, Nagy Benjámint, Stark Attilát, Szurcsik Józsefet, Tóth Andrejt, Uglár Csabát, Verebics Ágit és Wahorn Andrást kérte fel, hogy törpöljenek a törpökkel.

Nekem leginkább Győrffy László koncepciója tetszik, aki szét fogja verni szegény törpöt. Törpét. (MTI, honlap, facebook)