Az Ebola-járvány miatt leálltak az érintett országok maláriaellenes programjai

Egészségügy
2014 október 06., 11:56
comments 36
photo_camera Egészségügyi dolgozók gumicsizmái száradnak a fertőtlenítés után. AFP PHOTO / CELLOU BINANI

Az Ebola miatt kialakult egészségügyi katasztrófahelyzet miatt lényegében leálltak a maláriát kontrolláló programok Libériában, Guineában és Sierra Leonéban, írja a Nature. Már 3500 halálos áldozata van a járványnak, amelyik ijesztő ütemben terjed, csak tegnap 121 új Ebola-halálesetet jelentett Sierra Leone egyedül. És az összeomlott egészségügyi helyzet miatt pusztító egyéb betegségek is tízezrek halálához vezethetnek heteken vagy hónapokon belül.

Az a közkeletű bölcsesség, hogy a malária még mindig több embert öl meg az érintett országokban, mint az Ebola, természetesen már régen nem igaz. Greg Laden hosszú és alapos posztban nézett utána a számoknak. És az is biztosnak tűnik, hogy ez elég sokáig nem is fog megváltozni, köszönhetően a vírus exponenciális terjedésének. De ettől függetlenül a malária elhanyagolása szintén pusztító következményekkel fog járni.

Pedig a maláriaellenes-küzdelem nem állt rosszul - természetesen relatívan - az elmúlt években Nyugat-Afrikában. Harminc százalékkal csökkent a malária okozta halálesetek száma 2000 óta, köszönhetően a helyi egészségügyi hatóságok és különféle donorszervezetek együttműködésének. A programokban impregnált szúnyoghálókat és gyógyszert osztanak a lakosságnak, nővéreket képeznek, és fenntartják a vidéki klinikákat, ahol gyorsan és biztosan lehet a betegséget diagnosztizálni. Az Ebola miatt azonban a három érintett országban minden leállt. A maláriaklinikák bezártak, vagy átalakultak Ebola ellenes központokká, a gyógyszerek és a szúnyoghálók a kormányzati raktárakban várakoznak. Nagyobb baj, hogy a lakosok sem mernek maláriagyanúval orvoshoz fordulni, hiszen a kezdeti tünetek - magas láz, hányás, fejfájás - megegyeznek az Eboláéval, és akkor jó eséllyel izolációs központba kerülnének, összezárva egy csomó valóban ebolással.

Estrella Lasry, az Orvosok Határok Nélkül szervezet orvosnője szerint tízezrek halhatnak meg, pedig könnyen gyógyítható betegségük vagy tüneteik vannak csak. Nem csak a maláriáról van szó, ide tartozik a gyermekágyi láz, a heveny hasmenés, tuberkulózis és mindenféle, egyéb vírusok is.

A hosszú távú hatásokról igazából senkinek semmi fogalma sincs. A hatóságok az Ebolában elhunytak szúnyoghálóit is elégette vagy eltemette, mert azok is fertőzöttek lehetnek. De a helyiek sok helyen - megfelelő tájékoztatás hiányában - összekötötték a betegséget a szúnyoghálókkal és abbahagyták a hálók használatát.

Az is súlyosbítja a bajt, hogy az egészségügyi dolgozók - érthetően - ódzkodnak vért venni a maláriás tünetekkel jelentkezőktől, pedig ez elengedhetetlen a diagnózishoz. Szakértők szerint az Ebola- és a maláriaellenes lépéseket össze kéne hangolni, de a helyzetet látva ez azért egyelőre sajnos túlzott optimizmus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.