Még nem dőlt el Habony és Simicska reklámipari háborúja

POLITIKA
2014 október 10., 10:35
comments 27

Giró-Szász András kategórikusan tagadja, hogy ő lehetne a kormányzati reklámcég, a nyáron kitalált Nemzeti Kommunikációs Ügynökség (NKÜ) elnöke.

„Teljes kacsa. Soha nem kértek fel és nem is vállalnám” - mondta.

Röviden beszéltünk, mert tárgyalás közben zavartam. Azért hívtam, mert több, egymástól független forrástól is azt hallottam, hogy talán „már ma vagy a hétvégén” kinevezhetik az NKÜ elnökét. Az elképzelés szerint az elnök egy, a politikához kötődő valaki lesz – ezért is merült fel Giró-Szász neve esélyesként –, de mellé kinevezhetnek valakit, „aki a szakmából jön”. Az viszont, hogy a szervezet hogy fog működni, „még vita tárgya”.

„Több úr szeretné kontrollálni a folyamatot” – mondta egy, a folyamatokra rálátó, de neve elhallgatását kérő illetékes.

Az „urak” pont azok lehetnek, akiket ilyen ügyekben emlegetni szoktak. Az NKÜ ötletét tavaszi választási győzelme után dobta be a kormány. A Figyelő augusztus 21-i számában megjelent cikk szerint az ötletgazda Habony Árpád, a miniszterelnök főtanácsadója lehetett, a cél pedig Simicska Lajos kiszorítása az állami reklámbizniszből.

A magyar reklámpiacon az állam meghatározó szereplő, a KantarMedia összesítése szerint 2014 első öt hónapjában csak a tíz legnagyobb ügyfelüknél tízmilliárd forintot költött, az évi keret pedig akár ötvenmilliárd forint is lehet. Ebből tízmilliárdos nagyságrendben részesült a 2010 előtt még apró ügynökségnek számító, a Fidesz hatalomra kerülése óta viszont meghatározó piaci szereplővé vált Inter Media Group, aminek 2013 januárja óta Patonai Péter a száz százalékos tulajdonosa, és amit részben ezért is Simicska Lajos üzleti érdekeltségei közé sorolnak

Ezt a feladatot vehetné át az állami reklámcég, de a harc még nem dőlt el. Részben azért sem, mert a tavaszi választási győzelem óta a kormány a paksi bővítésen és a devizahitelesek ügyén kívül mindent a hétvégi önkormányzati választás utánra napolt, de most már Orbán Viktor is bejelentette, hogy hétfőn munkához látnak – kétnapos kormányülést hirdetett a választás utánra. Az NKÜ értesüléseim szerint januárra állhat fel.

Most két koncepció verseng:

az egyik szerint az NKÜ valójában csak kisebb háttércsapat lenne, ami a minisztériumok és a központi kormányzati szervek kommunikációját intézné.

Ebben - a Simicskának kedvező - esetben nem lenne szükség nagy apparátusra, csak „pár ügyvédre és beszerzőre”.

A másik lehetőség, hogy

az NKÜ valóban hagyományos reklámügynökségi munkát végezne,

vagyis nemcsak a minisztériumoknak dolgozna és nemcsak tenderek kiírása lenne a feladata. Hanem a teljes állami szektor hirdetéseit ez bonyolítaná. Ez esetben valósulhat meg a kettős, politikai-szakmai vezetés ötlete.

Szakmai vezetőként értesüléseim szerint Felkai György merült fel. Felkai most az MVM kommunikációs igazgatója, de korábban dolgozott a Pannon GSM-nél és a Molnál is, a pannonos és MVM-es munkája között pedig „több más cég mellett tanácsadója volt az orosz Gazpromnak” is.

Felkai nem kívánta kommentálni értesüléseimet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.