Ahol sok nőt akarnak, de nagyon!

TECH
2014 október 14., 10:11

A információtechnológiával foglalkozók hiába a legjobb kezdő fizetést kapó frissdiplomások, sokaknak csak régebbi filmekben látott, lepukkant garázsban pizzát faló alakok tűnnek fel lelki szemei előtt, ha az IT-szektorban dolgozókra gondol. A valóság nem is állhatna távolabb ettől a sztereotip képtől.

Nyilván rendelnek pizzát (ki nem), és az is tény, hogy - jelenleg még - alig találni közöttük nőket. A BME informatikai karán alig öt százalék a nők aránya, és az informatikai vállalkozók (startup-alapítók) között még ennél is kevesebb a nő.

Ma van a geek nők napja. Az első programnyelv megalkotója, Ada Lovelace tiszteletére.

Az informatika olyan embertelen, matekos dolog, csupa kódsor, ezért van, hogy a lányok többségét nem érdekli - gondolják sokan. Ez nem igaz.

Az iparág vállalkozói, dolgozói és munkalehetőségei olyannyira változatosak, hogy azt elképzelni is nehéz. A digitális átalakulás szinte minden szektort elért már, és az sem igaz, hogy minden IT-szektorban dolgozó kódok írásával vagy algoritmusokkal bíbelődik. Sőt. Számos terület szakemberei kamatoztathatják tudásukat, akár egyetlen kódsor leírása nélkül itt is.

A Mashable hét főbb irányt szedett össze, milyen területek tartoznak az iparágba, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a lehetőségek egyre csak bővülnek.

  • Marketing

Az Apple I Store, vagy a Google Play rogyásig van appokkal. De melyik lesz az új szenzáció? Ennek eldöntésében a marketing szerepe felbecsülhetetlen. A vállalatok számára a potenciális ügyfelek elérése ezen a zsúfolt piacon kincset érhet.

  • Grafikai tervezés

A művészlelkek sem maradnak ki. Legyen szó egy új eszközről, vagy a legegyszerűbb alkalmazásról, a grafikusok munkája alapozza meg a képet, amit a felhasználó kialakít a termékről. Grafikusok nélkül az eszközeink nem lennének sokkal barátságosabbak, mint annak idején a DOS programok felületei.

  • Villamos- és gépészmérnökök

Bizony, az algoritmus köré kell hardver is. A programozás csak egy oldala a kütyüknek. A karcsúbb, gyorsabb és hatékonyabb holmik készítésének a kulcsai a mérnökök.

  • Ipari formatervezés

A modern ipari formatervezésnek az Apple az egyik úttörője.

Ez a munka ötvözi a művészi érzékenységet és műszaki tervezést, hogy olyan termékeket állítson elő, amelyek megfelelnek mind a funkcionális mind esztétikai igényeknek, magyarul arról gondoskodnak, hogy az adott termékek jól nézzenek ki és jól működjenek.

  • Statisztikus és adatbúvár

A grafikonok és adatgyűjtések mágusai nélkülözhetetlenek bármilyen vállalkozás hatékonyságának optimalizálásban. Mi a leghatékonyabb út a-ból b-be, merre menjen a közösségi taxi, hol lesz igény az alkalmazásunkra? Az adatok tudományának segítségével nyomon követhetőek az aktuális trendek, fogyasztói igények is.

  • Pénzügyi mágusok

Minden nagy tech vállalatnál értelemszerűen szükség van pénzügyi menedzsmentre is.

A programnyelv is csak egy idegen nyelv

Láthatjátok, a jellemzően lányokat érdeklő területként számon tartott munkakör is bőven akad a szektorban. Ugyanakkor azt sem nehéz elképzelni, hogy néhány éven belül valamely programnyelv ismeretét éppúgy elvárják majd a munkaerőpiacon, mint ma az idegen nyelvekét.

Milliós munkaerőhiánnyal küzd az IT-szektor

Az Európai Unió országaiban jövőre 900 ezerre nő a szektor betöltetlen álláshelyeinek a száma. Szakemberekre van szükségük. Ha lehet, olcsó és jól képzett munkaerőre.

A probléma világméretű. A Microsoft nem kevesebb, mint duplájára növelné a női alkalmazottainak számát Indiában. A kezdeményezés egy éve alatt egymillió nőt támogatnak majd az informatikai szakemberré válás útján. A program a középiskolától a szektorban való elhelyezkedésig, vagy saját IT-cég beindításáig támogatja majd a kiválasztottakat képzési és minősítési programokkal valamint mentorálással.

A közel-keleti országokban már eddig is tömegesen dolgoztak nők ezen a területen, mert az még a nagycsaládos életformával is könnyen összeegyeztethető, rugalmas munkavégzést tesz lehetővé, és rendesen megfizetik. Távmunka, részmunkaidő? Egyáltalán nem probléma.

Magyarországon ennek ellenére ma még nagyon kevés a nő az iparágban.

Az alap- és középfokú oktatásban nem sok bátorítást kapnak a lányok, hogy tanuljanak mérnöknek, programozónak. Kifejezetten lányokat megszólító, a szektor felé orientáló programokból viszont szerencsére itthon is egyre többet találni, mert a cégek szerint is tarthatatlan a helyzet: szakemberek kellenek, de rögtön.

Szerszámgyári munkások fogják megteremteni a jólétet?

Persze az is hasznos lenne, ha a miniszterelnöknek nem az lenne a meggyőződése, hogy szerszámgyári munkásoktól megy majd előre az ország, és az sokat segítene, ha a kormányzat nem a "virtuális világ" veszélyeit sulykolná a médiában, hanem a benne rejlő lehetőségeket is legalább ilyen fontosnak tartaná.

A mi gyerekeink már készségszinten sajátítják el az érintőképernyő használatát, hatévesen sokszor jobban értik a technológiát, mint a felnőttek többsége. Közben az iskolai informatikaórák számát a testnevelés és az etikaórák órarendbe illesztése miatt lecsökkentették, de sokszor az is értelmetlen és rég elavult, amit a maradék órákon tanítanak a gyerekeinknek.

A gyerekeink megismertetése a programozással marad tehát családi hobbi, melyhez szerencsére egyre több platform közül válogathatunk. A programozás alapjainak logikáját pedig már a legkisebbek is könnyen megértik. Scratch, Kodu, Code.org.

Fiúknak és lányoknak.

Október 11-17. között Európa-szerte több mint 2000 rendezvényen ismerkedhetnek meg a gyerekek a programozással. Magyarországi programok itt.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.