Meg akarhatták ölni Tony Blairt

Terrorizmus
2014 október 14., 17:05
comments 34

A volt brit kormányfő ellen is merényletet tervezhetett egy terrorizmussal gyanúsított brit férfi, akinek jórészt titkosított pere a londoni központi büntetőbíróságon zajlik.

A tárgyaláson, amiről először ma adhatott hírt a brit média, a vád képviselője közölte, hogy a 26 éves, londoni Erol Incedal autójában a rendőrség megtalálta a Blair-házaspár egyik londoni ingatlanának címét.

Az ügyész szerint Incedalnak – aki minden vádat tagad – még nem voltak kiérlelt, konkrét támadási tervei, de a bizonyítás szempontjából „kiemelkedő jelentőségű”, hogy megvolt neki az egykori munkáspárti miniszterelnök és felesége, Cherie Blair egyik londoni lakcíme.

A vád szerint Erol Incedal alaposan gyanúsítható azzal, hogy az indiai Mumbaiban 2008-ban elkövetett, 174 halálos áldozattal járó terrortámadáshoz hasonló nagy-britanniai merényletre készült. Az ügyész az esküdtszék tagjainak kijelentette: a vádhatóság meggyőződése szerint a gyanúsított „válogatás nélküli öldöklést” tervezett.

A gyanú alátámasztására a vád képviselői a bíróság elé terjesztettek egy emailezést, amiben egyéb kódolt kifejezések mellett a „mo88m 55bayy style” szóösszetétel is szerepel. Ez az ügyészség szerint „Mumbai-style”-ként is értelmezhető, vagyis úgy, hogy a vádlott a mumbai merénylet mintájára akart terrortámadást elkövetni. Hogy ki volt az üzenet címzettje, azt nem hozták nyilvánosságra.

Incedalt egy másik gyanúsítottal együtt tavaly októberben vettek őrizetbe Kelet-Londonban. A tőlük lefoglalt Iphone-ok egyikének tokjában a rendőrség talált egy memóriakártyát, ami bomba készítéséhez használható információkat tartalmazott. A telefonokban fotók voltak egy londoni zsinagógáról, és olyan – nem részletezett – anyagok, amik az IS, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges iszlamista milícia tevékenységének támogatására utalnak.

A brit kormány nemrég a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az IS brutalitása.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi „jelentős” helyett a „súlyos” kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint „nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a „kritikus”, amit akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.