Molnár Zsolt hétfőre összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot

POLITIKA
2014 október 18., 08:19
comments 253

Hétfőre összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke amiatt, hogy az Egyesült Államok korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezetett be egyes magyar állampolgárokkal szemben.

Az ex-kapucnis Molnár Zsolt azt írta:

„Elengedhetetlen, hogy a területen felelős állami vezetők és miniszterek, a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és az Információs Hivatal főigazgatója tájékoztatót adjanak a kialakult helyzetről.”

Tegnap írta meg a kormányközeli Századvég tulajdonában álló Napi Gazdaság, hogy több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon, és az amerikaiak ezért arra készülnek, hogy megnehezítsék a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az USA-ba.

A nagykövetség erre azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy a NAV Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen lépést nem tettek emiatt. Azt viszont elárulták, hogy bizonyos magyar magánszemélyekről úgy találták, nem jogosultak a belépésre az USA-ba, ugyanis „hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak”. De a magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket nem adhatják ki.

Információink szerint konkrétan Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója és több NAV-vezető lehet az érintett. (Haladóknak itt van Bede Márton véleménye az egészről.)

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy magyar kormányzati tisztségviselők azok, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek. Az M1 Híradójának adott interjúban André, Goodfriend viszont már kormánytagokat említett. Mint mondta: „Ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az USA-ba.”

Szijjártó Péter bekérette a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Szijjártó Péter szerint ha az amerikai kormány nem bocsátja rendelkezésre a kért információkat, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről – mondta Szijjártó, aki ma már arról beszélt, hogy az USA az egyik legfontosabb szövetségesünk.

Az ellenzéki pártok tájékoztatást és vizsgálatot kértek a magyar kormánytól. A külgazdasági és külügyminiszter reggel tájékoztatta a parlamenti pártok frakcióvezetőit arról, hogy az USA nagykövetsége mindeddig nem közölte a magyar kormánnyal a belépési korlátozás által érintett magyar állampolgárok neveit, és nem osztotta meg a döntés alapjául szolgáló hiteles információkat sem. Szijjártó Péter elmondta a frakcióvezetőknek: pénteken a tárca jegyzékben kérte az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivőjétől, hogy annak kormánya bocsássa rendelkezésükre azokat a hiteles információkat, amik alapján korrupciós vádakat fogalmaztak meg magyar állampolgárokkal szemben. Szijjártó Péter megjegyezte, ebben az ügyben a magyar kormány teljes mértékben egyetért az ellenzékkel, hiszen mind az ellenzék, mind a kormány az ügy teljes nyilvánosságát szeretné – áll a közleményükben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.