Új cafeteria-elem a petesejtfagyasztás

anyaság
2014 október 18., 05:53
comments 11

A Facebooknál. Nem a felhasználóknak, a dolgozóknak. Januártól az Apple női munkatársai számára is adott lesz a lehetőség. Ahogy a Citigroup vagy a JP Morgan női munkatársainak is fizetik a cégek a termékeny éveik meghosszabbítását. Nekik már nem kell aggódniuk amiatt, lehet-e még gyerekük, mire belevágnának a családalapításba.

Az NBC Newsnak nyilatkozó meddőségi szakember szerint a cégek a nők munkahelyi elkötelezettségét ellentételezhetik ebben a formában. Ezek a nők a legtermékenyebb éveiket a cég alkalmazásában töltik, és jó eséllyel nem huszonévesen fognak gyereket vállalni. Akár biztonsági tartaléknak is tekinthető a dolog, hiszen sok nő lehet, aki a húszas-harmincas éveiben még nem tudja mikor szeretne gyereket.

Aggodalom és a jól képzett nők elvándorlása ellen tehát a cégóriások úgy vélik, a gyerekszülés elhalasztása a tökéletes válasz. A kritikusok szerint a több tízezer dolláros juttatások helyett, amelyekkel a fiatal nőket távol tartják a családalapítástól megpróbálhatnák inkább a céges működést a kisgyerekes szülők élethelyzetéhez igazítani. Ehelyett azt sugallják, a gyerekszülés csak kiküszöbölendő hiba a rendszerben. Bug.

Jó, ám nagyon macerás

Orvosi kutatások szerint a nők 27 éves koruk körül a legtermékenyebbek, így a petesejtfagyasztás azt az esélyt kínálja számukra, hogy a leszívások után több évvel is a lehető legjobb petesejtjeiből lehet majd - újabb beavatkozások sora után - gyereke a szolgáltatást igénybe vevőknek.

A legújabb eljárásokkal a női ivarsejtek 10-15 évig biztonságosan tárolhatóak, és 80-90 százalékban feléleszthetők. Nagyjából minden negyedik igy tárolt petesejt felhasználásából születhet végül baba. A szakemberek többnyire 20 petesejt lefagyasztását javasolják. A terherbeesés ezen a módon több hónapos, hormonkezeléssel súlyosbított hercehurca, de elvileg ennyi eltárolt sejttel már elég biztosra lehet menni.

A petesejtmegőrzésre vonatkozó céges felajánlás egyébként igencsak nagyvonalú. A sejtek leszívása tízezer dollárba kerül, a tárolás pedig évente 500-1000 dolláros költség. Arról nem szólnak a hírek, hogy nemek közötti egyenlőségre legalábbis a marketing szintjén kényes technológiai és pénzügyi cégek a férfi ivarsejtek tárolását is állják-e.

Amerikai elit körökben valamiféle divat lett petesejtből is tároltatni néhányat a bankban.

Nem kell aggódni, a karrierista magyar nők nem fogják erre költeni a cégek pénzét.

Nem valószínű, hogy egyhamar a cafeteria keretükből fizetnék a magyar nők az efféle időnyerés árát. Már csak azért sem, mert a magyar törvények nem engedélyezik a petesejtfagyasztást, csak jogszabályban meghatározott, nagyon szűkre szabott feltételek esetén (pl. sugárkezelés előtt).

Más okból akkor sincs rá mód, ha az eljárás minden elemét kifizetné a páciens. Nem, mert nem. (A férfiakkal nem voltak ilyen szigorúak a honatyák. Nekik különösebb indoklás nélkül engedélyezik a spermabanki szolgáltatások igénybevételét.)

A demográfiai vészharangot minden héten megkongató kormányzat a nők kapcsán nem enyhít a régi szigoron, pedig jónéhány élethelyzetben, illetve például a katolikus párok számára igenis segítséget jelentene a nyugati világban egyre inkább szokványos egészségügyi szolgáltatásnak számító eljárás szélesebbkörű engedélyeztetése.

Ha nem is béren kívüli juttatásként...

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.