Öt elvetélt zöldtechnológiás próbálkozás

Mélyzöld
2014 október 19., 15:02
comments 6

Amióta létezik a Kickstarter és más közösségi finanszírozási oldalak, a zseniknek és az ámokfutó bolondoknak egyaránt sokkal egyszerűbb dolguk van ötleteik megvalósítására, mint mondjuk ötven éve, amikor egyenként kellett felkeresni támogatásért az öltönyös-szivaros befektetési menedzsereket. És nekem itt a Verdénél is sokkal könnyebb dolgom van, ha össze akarok szedni néhány érdekes példát arra, hogy nem feltétlenül életképes egy új ötlet, csupán attól, hogy zöld vagy zöldnek tűnik.

Napelemes mobil zenestúdió

Kisstílű, de 0 dolláros eredményével látványos bukást produkáló ötlet volt a hollywoodi technikus srác ötlete. CO2-semleges, zöld stúdióbuszt akart építeni, mely biodízellel jön-megy, az erősítők, számítógépek pedig egy napelemről töltött lítiumakkuról kapják az energiát. A stúdiócucc és a mindössze 105 ezer mérföldet futott busz (ha jól látom, egy magasított, öreg Ford Econoline) már meg is volt a projekthez, a Kickstarter népének csak a netről kinézett akkukat és napelemeket kellett volna megfinanszíroznia. A kevesebbel beszállók válogatás-lemezeket, a legtöbbet adakozók stúdióidőt kaptak volna az, úgy tűnik, egyelőre nem megvalósuló mobil öko-stúdióban.

Ebből nem lesz napelemes stúdió
photo_camera Ebből nem lesz napelemes stúdió

Hidrogén-peroxid üzemű motor autókba

A hajszőkítésre, illetve folyékony üzemanyagú rakéták oxidálószereként közismert anyagot használta volna járműhajtásra ez a kedves bácsi - sőt, mit volna, használta is, saját, kísérleti kerekes foteljében:

Hidrogén-peroxidot a tankba benzin helyett!

A Kickstarteren a hidrogén-peroxid bomláskor keletkező hő hasznosítására alkalmas gőzmotor, a Distiller fejlesztésére gyűjtött a feltaláló, de a 40 ezer dolláros célból csak 725 dollár jött össze. Nem is biztos, hogy ez baj, tekintve, hogy a hidrogén-peroxid körülményesen előállítható, meglehetősen veszélyes anyag, a többszörös anyag- és energiaátalakítások miatt pedig valószínűleg az egész koncepció csak bonyolultabb, de nem gazdaságosabb mondjuk a tüzelőanyag-cellás hidrogénüzemnél.

Napelemes generátor

Se szeri, se száma a mobil napelemes energiatároló cuccoknak, amit a "feltalálók" a Kickstarteren próbálnak megfinanszíroztatni. Rendszerint nem járnak sikerrel (ahogy a lenti projekt sem), ami nem is csoda, hiszen olyan dolgot akarnak házilag elkészíteni, ami már régóta nagyipari körülmények között készül. A napelem-inverter-akku kombó ipari méretekben gyártott, hordozható változataival már tele vannak a netes piacterek, a zseb-méretű mobiltöltőktől az aktatáska-méretű cuccig, ami hosszas sátrazás közben is fitten tartja a laptopot, egészen a pár lóerős kis benzines generátorokat kiváltó cuccokig. Szóval az ilyesmi már minden, csak nem innováció:

Hordozható napelemes áramforrás? Tele van vele az alibaba!
photo_camera Hordozható napelemes áramforrás? Tele van vele az alibaba!

Az ember, aki feltalálta a brikettet

Hej, mennyi olyan szerves szemét keletkezik körülöttünk, amit ha felaprítunk és formára préselünk, tüzelni lehet vele! Milyen jó lenne, ha lenne egy kis hordozható gép, ami ezt a forgácsot, fűrészport, hulladékpapírt ott alakítaná át briketté, ahol éppen akarjuk!

Így gondolta legalábbis az a kanadai, aki egy utánfutóra installált mobil brikettgyárat álmodott meg, ehhez kért befektetési támogatást a Kickstarteren. 400 ezer kanadai dollárt kért a sorozatgyártás beindítására, de kicsit kevesebb, 71 dollár lett csak a végeredmény.

Brikettgyártó gép, mint környezetbarát technológia
photo_camera Brikettgyártó gép, mint környezetbarát technológia

Több helyen is hibádzik a dolog. Egyrészt ez a gép sem nevezhető találmánynak; attól, hogy a létező technológiát kerekekre szerelem, még nem csináltam semmi izgit. Másrészt nehéz zöld levelecskékkel, környezetvédő dumával eladni valamit "tiszta energiaforrásnak" a napelemek korában, a fúziós erőműre váró emberiségnek, amit a füstölgő kályhába bedobálva égethetünk el aztán. Értem én, hogy biomassza, de ennyi erővel a szénerőmű is az, hiszen a szén is fa volt valamikor, mint a forgács meg a papír meg a falevél:

Zöld levelecskével reklámozni a barna levélből füstöt csináló technológiát? Fura
photo_camera Zöld levelecskével reklámozni a barna levélből füstöt csináló technológiát? Fura

Az örök örökmozgó

Ha a Bölcsek kövének kutatására nem is, a Perpetuum Mobile előállításra számtalan projekt fut a Kickstarteren. Az ingyen ebéd még ma is nagyon vonzó dolog, ezért vákuum-energiát megcsapoló masinákból és mágnesből meg drótból álló, önmagát hajtani plusz egy kis kiszedhető áramot is előállítani képes gépekből annyi van, mint a fene. Ez a találmány például tízezer dollárból megvalósítható lett volna a projektindító szerint:

Az örökmozgó, csak tízezer dollár kellett volna hozzá
photo_camera Az örökmozgó, csak tízezer dollár kellett volna hozzá

Sajnos csak 128 dollár jött össze, szóval a semmiből áramot fejlesztő generátor egyelőre nem készülhet el.

(képek: Kickstarter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.