A Földművelésügyi Minisztérium nem tud az újabb orosz importtilalomról

mezőgazdaság
2014 október 20., 16:00
comments 21

Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szombaton jelentette be, hogy október 21-től nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket meg a nyesedéket és a csontlisztet az EU-tagállamokból. A rendelkezés érinti Magyarországot is.

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre a termékekre nem vezetett be embargót augusztus elején Oroszország. A Roszszelhoznadzor azután döntött az importtilalomról, hogy Jevgenyij Nyepoklonov, Oroszország állategészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának vezetőjével.

A főállatorvos arra hivatkozott, hogy az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet többször kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. A hatóság 17 esetben állapította meg, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.

Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök augusztus elején jelentette be, hogy „Oroszország egyévi időtartamra teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából”. A magyar gazdaságnak akkori becslések szerint az embargó napi 70 millió forint kiesést okoz.

A minisztérium nem vágja

Nem kapott hivatalos értesítést a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a keddtől életbe lépő újabb orosz importtilalomról, ami az EU tagországaiból származó másodlagos marhahústermékekre meg a nyesedékre és a csontlisztre vonatkozik – válaszolta a minisztérium az MTI-nek.

A minisztérium szerint mivel „egyelőre hivatalos értesítés nem érkezett az orosz féltől, így a pontos érintett terméklista sem ismert”, ezért nem tudni, hogy az intézkedés milyen hatással járhat, és mekkora lehet Magyarország érintettsége az ügyben. Így azt sem lehet tudni hány céget és mekkora tételeket érinthet az újabb beviteli tilalom. (MTI, Ria Novosty)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.