Gigánként 150 forint lesz az internetadó

2014 október 21., kedd 15:23
3047

A ma közzétett adótörvényből kiderül, hogy mekkora lesz az internetadó. Nem kicsi:

Minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot

kell majd fizetnie a szolgáltatónak. Kérdés, hogy ebből mennyi pénz jöhet be. A magyar netes forgalom méréséhez jó közelítést adhat a BIX forgalma – ez alapján másodpercenként 20 gigabyte lehet a magyar adatforgalom, ami azt jelentené, hogy másodpercenként 3000 forinttal gazdagodna a magyar állam. Ez éves szinten közel százmilliárd forintot hozna a magyar államnak, az NGM viszont jelezte a Portfolio szerint, hogy 20 milliárdos pluszbevételre számítanak jövőre ebből az új adóból – valószínűleg a társasági adó-leírások után számítanak erre.

Az indoklás – Varga Mihály szavaihoz hasonlóan – azt is elismeri, hogy azért terjesztik ki a távközlési különadót, mert az internetes kommunikáció teret nyert "a hagyományos telefonos kommunkációhoz képest". Használják, tehát meg kell adóztatni.

Az pedig, hogy az adatforgalom lesz az alapja az adónak, azt is jelenti, hogy a szolgáltatók kevésbé lesznek érdekeltek a korlátlan adatforgalmú előfizetések fenntartásában.

Íme a szöveg:

tv

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt