A CÖF a külföldről pénzelt civil szervezetek ellen módosíttatna törvényt

POLITIKA
2014 október 22., 08:00
comments 51

Most, hogy lezárult az Ökotárs elleni Kehi-vizsgálat, és úgy tűnik, nem éppen a legsúlyos törvénytelenségeket állapították meg, a békemenetesek úgy érezték, meg kell védeni a hazát az idegen tőkétől.

„A CÖF-CÖKA felkéri az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civil szervezeteknek külföldről érkező támogatásokra vonatkozó viszonyrendszerét”

– írja a nem különösebben átláthatóan gazdálkodó alapítvány a közleményében.

photo_camera A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére érkező Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója nyilatkozik a 444-nek Kötcsén szeptember 6-án. (Fotó: Varga György / MTI)

A szervezet mintának az USA szabályozását és közpolitikai irányvonalát tekinti. A CÖF-CÖKA ezért kezdeményezi a civil törvény (Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény) módosítását. Szerintük:

  • Tisztázni kell a külföldről érkező támogatások beérkezési módját, ami kizárólag banki átutaláson keresztül történhetne.
  • Be kell vezetni a donorszervezet és a felhasználó szervezet közötti szerződés nyilvánossá tételét, a támogatott szervezet honlapján, vagy más transzparens módon.
  • A szerződés egy példányát a felek küldjék el a kormány civil ügyekkel foglalkozó államtitkárságára. A szerződésben legyen benne a felhasználás pontos célja és az elszámolás módja.
  • A szerződő felek vegyék tudomásul a magyar állam, illetve közigazgatási intézményrendszere jogszabályban biztosított mindenkori ellenőrzési jogát.

A CÖF egyébként Csizmadia szerint évek óta minden fillérrel elszámol, akár pályázaton nyeri, akár a támogatóitól kapja. A számok persze mást mutatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.