Orbán szerint magánszemélyek és a kormány alkalmazottai is vannak az USA listáján

politika
2014 október 24., 10:45
comments 737

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben beszélt először arról, hogy az USA kitiltott területéről hat magyar kormányzathoz közeli embert, mert korruptnak tartják őket.

A miniszterelnök annyit elárult az érintettek köréről, hogy magánszemélyek és a kormány alkalmazottai is rajta vannak a listán. Ezért szerinte részben magánügy, részben pedig közügy az amerikaiak eljárása.

A miniszterelnök szerint az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti. Ha az amerikaiak átadják a bizonyítékaikat, akkor a magyar hatóságok lépni fognak. De "miután Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani, ez azt jelentené, hogy nem tudjuk megvédeni a saját állampolgárainkat".

"Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben."

Orbán Viktor szerint mindegy, hogy a magyar hírszerzés ki tudná e deríteni, hogy kik vannak a kitiltottak között, mert a magyar állam nem veheti át a jogi felelősséget egy másik államtól. Ezért szerinte:

 "Minden megoldódna, nagyon egyszerűen ha az amerikaiak közölnék, hogy ezekről az emberekről van szó és ezzel vádoljuk őket."

Arra a kérdésre, hogy a Horváth András volt adóellenőr által feltárt ügyeknek miért nem lett következménye, Orbán Viktor azt mondta, hogy a Varga Mihály által említett nyomozás "pontosan ez alapján indult meg". Orbán hozzáttette, hogy ebben az ügyben amerikai cégek is érintettek.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Magyarországon a törvény előírja, hogy aki korrupcióról értesül, akkor az erre vonatkozó információt fel kell tárnia. és ezzel egy óvatos fenyegetést is odaszúrt az amerikai ügyvivőnek:

 "Ezt az amerikaiakkal szemben azért nem hangsúlyozza Magyarország, mert nem akarja kiélezni a viszonyt az Egyesült Államokkal."

(Eurológus, MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.