Csinnadratta és fanfár nélkül, stikában dőlt meg Felix "Redbull" Baumgartner ejtőernyős rekordja

utazás
2014 október 25., 07:24
comments 67

A Google alelnöke, az 57 éves Alan Eustace megfontolt ember, ahogy egy ennyire sikeres számítógépes szakemberhez az illik is. Három évvel ezelőtt, félig-meddig titokban fogott bele a projektbe, és lényegében minden elemében pont az ellenkezőjét csinálta Felix Baumgartnernek, aki két éve a Red Bull támogatásával ugrott magasról.

photo_camera Fotó: AFP - NOTIMEX

A legfontosabb különbség a képen is jól látszik, míg Felix Baumgartnert egy több millió dollárba kerülő kapszulában juttatták fel a sztratoszférába, addig Alan Eustace egy speciális szkafanderbe bújt és egyszerűen rákötözték a ballonra. Így persze jóval kisebb ballonra volt szükség a súlykülönbözet miatt. Ezen kívül

  • A Google felajánlotta, hogy szponzorálja az ugrását, Eustace elutasított a céget, mert nem szeretett volna vásári mutatványt
  • Csak egyszerű GoPro kamerákat vitt magával

Az új-mexikói Roswell (igen, igen az a Roswell) repülőteréről eresztették fel végül, 41.420 méterig jutott, amikor működésbe hozta az apró robbanószerkezeteket, amelyek eloldották a ballontól. Négy és fél pernyi szabadesés után 1322 km / h sebességre gyorsult, majd kinyitotta az ejtőernyőjét.

Amerika legjobb aviatikai újságírója, William Langewiesche egy nagy Vanity Fair cikkben írta meg az összes tudnivalót Felix Baumgartner ugrásáról, és azért a cikkzáró gondolatok itt is ugyanúgy érvényesek:

„Megigézve néztük, ahogy egy nagyszerű kaszkadőr visszazuhan a mi kis saját világunkba. De az igazi haladás és kihívás még mindig kint vár minket az űrben, a Kármán-vonalon túl.”

A Kármán-vonal hatvan kilométerre volt Alan Eustace-től. De azért mindenképp kalaplengetés a rekordért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.