Halló, biztos úr! Meg kell menteni Európát a gazdasági összeomlástól!

Elég nagy problémahalmazt örökölhet oktatási biztosként Navracsics Tibor. A leköszönő ciprusi biztos, Abdoulla Vassiliou ismerte be, hogy a szakképzett európai munkaerő hiánya szertefoszlathatja az európai fiatalok vágyait és jövőbeni gazdagságát.

Navracsicsnak annyiban szerencséje van, hogy bár elődje beszélt erről először nyíltan az Európai Bizottságból,

az elvándorlás első blikkre migrációs kérdésnek tűnik.

Elég nagy bukta volt az európai kékkártya-program. Az amerikai zöldkártya mintájára kitalált letelepedési engedéllyel a magasan képzett munkaerőt próbálták Európába csábítani. A nagyravágyó tervek szerint akár 20 millió mérnök, vállalati stratéga és biotechnológiai szakember érkezhetett volna az EU-ba.

2012-13-ban ehhez képest húszezernél is kevesebben kértek bevándorlási vízumot.

Az eurót fizetőeszközként használó tagállamokból ugyanakkor már a válság előtt évi 120 ezer magasan képzett - tehát nem az orbáni értelemben vett, hanem felsőfokú végzettségű - szakember vándorolt ki.

A válság 2008-as kitörése óta pedig katasztrofálissá vált a helyzet:

Csak portugáliából évente százezer képzett szakember vándorol ki.

Így mostanra eljutottunk odáig, hogy az európai álláshelyek 27 százaléka a képzett munkaerő hiányában betöltetlen marad. Ha ez így folytatódik, 2020-ra csak az információtechnológiai szektorban 900 ezres hiány lesz szakemberekből.

Ezen pedig a bevándorlás láthatóan nem segít. Edoardo Campanella, az olasz szenátus és a WTO volt gazdasági tanácsadója szerint nincs okunk feltételezni, hogy a kudarcot valló kékkártyaprogram hirtelen feltámadna. "Még ha javulna is az európai gazdaság állapota, a tehetséges bevándorlók valószínűleg továbbra is vonzóbbnak találnák a világ más tájait. Európa innovációt gátló politikája és nyelvi fragmentáltsága is riasztó, ahogy az olykor idegengyűlölő populista pártok felemelkedése is" - írta.

A megoldás szerinte nem a bevándorlás, hanem a visszavándorlás lehet, ebben pedig már Navracsics Tiborra is komoly feladat várhat.

Campanella szerint bár igaz, hogy a kivándorlók erősen kötődhetnek szülőországukhoz, és adókedvezményekkel, kedvezményes hitelekkel és munkavállalási kedvezményekkel is lehet tenni visszacsábításukért, a legbriliánsabb elmék visszacsábításához ennél többre van szükség:

mivel az elvándorlás egyik oka az amerikai egyetemek minőségi előnye, tenni kell azért, hogy az elszigetelt európai egyetemek nyitottabbak legyenek az innovatív kutatásokra és oktatási módszerekre.

(Via Foreign Affairs. Címlapkép: MTI/AP/Thierry Monasse)