Kovács Zoltán a CNN-en magyarázta a magyar internetadót

gazdaság
2014 október 28., 10:39
comments 352

Kovács Zoltán, az Orbán-kormány külügyi szóvivője nem sokkal azután, hogy a Twitteren szóváltásba keveredett André Goodfrienddel, az USA budapesti ügyvivőjével a Twitteren, a CNN egyik legfontosabb gazdasági műsorában, a Quest Means Business-ben magyarázta a bizonyítványt internetadó-ügyben.

photo_camera Olvasói fotó

Videót egyelőre nem találtunk az Skype-on keresztül készített interjúról, de a CNN weboldalán már megjelent a műsor leirata.

Eszerint a műsorvezető, Richard Quest azzal próbálta szembesíteni Kovácsot, hogy az internet megadóztatásával Magyarország újra olyan országok közé kerül, amelyek közé nem szeretne tartozni, a magyar tervezethez hasonló szerkezetű és méretű internetadó ugyanis Quest szerint

Törökországban, Bangladesben és Kongóban van.

Kovács az interjú elején a műsorvezetőt kijavítva többször is közli, hogy az internetadó nem új adónem, hanem csupán a már létező telekommunikációs adó kiterjesztése a netszolgáltatókra. Ráadásul a 700 és 5000 forintos felhasználói küszöbök is léteznek már a telekomadóban. Kovács szerint pedig a kiterjesztés azért kell, mert a magyar kormány gazdaságfilozófiája négy éve az,

hogy a terheket egyenlően kell elosztani.

Kovács még azt is bedobta, hogy a netadó olyan, mint az áfa, de ez pénzügyi szempontból egész egyszerűen hülyeség. A netadó is forgalom alapú, persze, de az áfa pénzforgalmat adóztat, az meg tök más, heló! Ennyi erővel majdnem minden adó az áfához hasonló. A szóvivő arról is beszélt, hogy a netadótól várt 20 milliárd körüli állami bevétel nem nagy összeg, de sajnos Quest ekkor nem kérdezett vissza, hogy akkor mégis mi a fenének van erre szükség.

De a magyar szóvivő csak löki tovább, szerinte a magyar kormány az internet pártján áll, nagy-nagy fejlesztések lesznek, sok-sok EU-s és saját pénzt költünk majd technológiai fejlesztésekre. A netadó ellen tüntetőkről pedig azért nem akart beszélni, mert szerinte el kell választani a politikát az adóügyi kérdésektől. Az internetadó pedig adóügyi kérdés, a tüntetés pedig politikai. Vita lezárva.

Az interjúra hagyott idő itt le is telt, Quest elbúcsúzott. A műsor zárásakor azonban újra kitért a magyar internetadóra. Elmondta, hogy bár valóban kis összegről van szó, de az intézkedésnek szimbolikus jelentősége van: az internet ilyen mértékű megadóztatásával Magyarország újra olyan országokkal kerül egy lapra, akikkel senki nem akar egy lapra kerülni. Ezen kívül az internet, azaz a gazdasági és társadalmi fejlődés egyik legfontosabb motorjának megadóztatása Quest szerint csak egy dolgot jelenthet:

a növekedés akadályozását.

(Az meg ugye külön vicces, hogy Kovács Skype-on jelentkezett be a CNN stúdiójába, hiszen a Skype és a hasonló netes kommunikációs szolgáltatások elterjedése szolgált a netadó egyik legfontosabb indokaként.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.