Már megint extraprofitot talált a kormány ott, ahol mi veszteséget találtunk

POLITIKA
2014 október 28., 11:32
comments 185

„Bátor az a kormány, amely az internetet megadóztatja” – mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője saját kormányáról az Inforádiónak, majd kifejtette, hogy

„ahol aránytalanul magas profit keletkezik, ott az államnak lépnie kell.”

Hogy mi számít aránytalanul magas profitnak, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy az ország tán legnagyobb kábeles internetszolgáltatója, a UPC

  • 2013-ban 14,3 milliárdos;
  • 2012-ben 14,2 milliárdos;
  • 2011-ben 11,4 milliárdos;
  • 2010-ben pedig 37,6 milliárdos

veszteséget

termelt. A Fidesz hatalomra kerülése óta tehát összesesen 77,5 milliárdos vesztesége volt.

Egy másik nagy piaci szereplő, a Digi 2011 óta nyereséges ugyan, de 2010-ben még 5,9 milliárdos vesztesége volt, így a négyéves időszakban összesen 1,1 milliárd forint volt a nyeresége, ami amúgy az árbevétel arányában csak 2013-ban haladta meg a 4,5 százalékot. Az már ízlés kérdése, hogy valaki a 2013-ban keletkezett 12,5 százalékos árbevétel-arányos eredményt aránytalanul magas profitnak tartja-e.

A Telekom ugyanezekben az években ugyan papíron jól hangzó, 30 milliárd körüli adózott eredményeket ért el, de egyrészt az árbevétel-arányos eredménye egyik évben sem haladta meg a 7 százalékot, másrészt ez a Magyar Telekom teljes tevékenységének eredménye, miközben az internetszolgáltatás árbevétele a teljes nettó árbevételnek elenyésző hányadát, kb. 9 százalékát adta csak.

Mondok egy érzékeletesebb példát. 2013-ban

  • A Telekomnak internetszolgáltatásból 38 milliárdos nettó árbevétele volt.
  • A Digi teljes nettó árbevétele 37 milliárd volt.
  • A UPC teljes árbevétele 58 milliárd forint volt.

Utóbbi kettőnél nem találtam részletes bontást arról, hogy árbevételük mekkora hányada származott interentszolgáltatásból. De ha a teljes árbevételükkel számolunk is, a három cég internetszolgáltatásból származó teljes bevétele nem lehetett több 133 milliárd forintnál.

És erre a bevételre vetne ki még a hétfőn benyújtott módosító indítvánnyal számolva is 20 milliárdos adót a kormány. A KSH adatai szerint a teljes szektor teljes árbevételének 17 százalékát vinné el az adó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.