Megbotránkozást és félelmet váltott ki a Fidesz-székháznak dobott kétdekás

POLITIKA
2014 október 29., 09:34
comments 179

Hiába szerette volna az ügyészség, a Fővárosi Törvényszék nem tárgyalja gyorsított eljárásban a Fidesz-székház előtt vasárnap este őrizetbe vett öt fiatal ügyét.

Őket mind azzal gyanúsítják, hogy csoportosan elkövetett garázdaság keretében támadtak a Lendvay utcai épületre. Eredetileg hat fiatalt vittek be a rendőrök, de végül Rózsa Milánt kedd délután szabadon engedték, mert ellene nem volt bizonyítéka az ügyészségnek.

Maradtak öten, akik viselkedésükkel az ügyész szerint a helyszínen lévőkben félelmet és megbotránkoztatást keltettek, a média közvetítésének hála pedig a köznyugalmat is súlyosan megzavarták.

A vádlottak, akik nem járultak hozzá, hogy fénykép vagy videó készüljön róluk, korábban nem mind ismerték egymást, ezért is tagadják a csoportosan elkövetett garázdaság vádját, mivel ez feltételezi az együttműködést is, és súlyosabb ítélettel büntethető. Hasonló módon emeltek vádat 2006-ban is az utcáról begyűjtött legkülönfélébb emberek ellen.

A harmad-, negyed- és ötödrendű vádlott három budapesti fiatal, talán húszévesek sincsenek, akik közösen érkeztek a tüntetés vége után a Fidesz székháza elé. Egyikük egy kétdecis üveget adott át a másiknak, aki azt a Fidesz székházára dobta. Az épületet a flakon a rendőrség felvételei alapján 4-5 méter magasan, az erkély szélén találta el. Keletkezett kárt az ügyész nem említett. Az ötödrendű vádlott fiatal segített nekik előrejutni a tömegben, illetve a dobás után közösen távoztak volna. Ekkor fogták el őket a rendőrök. Ők az ügyészség szerint ezért részesei a csoportos garázdaságnak.

A másodrendű vádlott az ügyészség állítása szerint ittasan felmászott az épület erkélyére, letépte a redőnyt, a nyílászáróba pedig belerúgott. A keletkezett kár 48125 forint. Őt is a helyszínen fogták el, arról nem szólt a vádirat, hogy bármilyen módon kapcsolatban lett volna a többi vádlottal.

photo_camera MTI Fotó: Beliczay László

Az elsőrendű vádlott egyike volt azoknak, akik számítógép-alkatrészekkel dobálták az épületet. A rendőrségi felvételek szerint a vádlott tíz alkatrészt dobott az épület felé, egy pedig betörte az ablakot. A kár 96270 forint.

Az ügyészség mindössze ezt a két kárt ismertette, szemben a Kocsis Máté által felvetett tízmilliós összeggel.

A vádak ismertetése után viszont a bíróság úgy döntött, hogy az összes iratot visszaküldi az ügyészségnek, és újabb bizonyítékokat kér, például előbb megvárnák a Fidesz székházában esett károkról készült teljes jelentést. Azaz gyorsított eljárás helyett rendes tárgyalások jönnek.

Az ügyészség kérte az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását, mert véleményük szerint fennáll a bűnismétlés esélye. A tatabányai férfi ellen, aki amúgy a többi vádlottnál némileg idősebb is volt, augusztus óta zajlott már egy másik vizsgálat is csoportos garázdaság ügyében, eközben vitték be újra. De mivel a vádlott állandó lakcímmel és munkahellyel rendelkezik Tatabányán, a bíró végül csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben. Az ügyész ez ellen felebezett, erről még később lesz döntés.

A többi vádlottat a bíróság szabadon engedte, ellenük majd a jövőben indulhat meg az eljárás.

Fazekas Tamás, az egyik 19 éves, budapesti műegyetemista vádlott védője azt mondta, a bíróság szerint nem álltak fenn a bírósági eljárás lefolytatásának feltételei, ezért küldte vissza az ügyet a nyomozóhatóságoknak. Előzetes letartóztatásra se látott okot. Fazekas a magyar Helsinki Bizottság tagjaként még megjegyezte, hogy szerinte már védence őrizetbe vétele is jogtalan volt, és határozottan visszautasította, hogy védence politikai aktivista volna. "Egyszerűen nem értett egyet az internetadóval, ezért ment ki tüntetni, nem befolyásolta semmilyen politikai erő" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.