Hackerek támadták a Fehér Ház számítógépeit

Az elmúlt hetekben hackerek törték fel a Fehér Ház számítógépes hálózatát. A vizsgálódó hatóságok szerint minden bizonnyal az orosz kormány megbízásából dolgozó hackerek csak az elnöki hivatal számítógépes rendszerének titkosítatlan részébe tudtak behatolni.

A hatóságok azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy sikerült-e érzékeny adatokhoz hozzáférniük, vagy egyáltalán bármilyen adatot megszerezniük. Azt viszont elmondták, hogy a titkosított hálózathoz a jelek szerint nem fértek hozzá.

Az ügyben az elnöki testőrség mellett az FBI és az NSA is vizsgálódik.

A támadás az illetékesek szerint nem volt váratlan. Oroszországot a legfejlettebb kiberháborús kapacitásokkal rendelkező országok közé sorolják, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2008-ban orosz hackerek fel tudták törni az amerikai hadsereg titkosított hálózatát. Akkor hónapokig tartott a behatolás felszámolása.

Azután hozták létre az amerikai Kiberparancsnokságot, aminek egyrészt az ilyen támadások elhárítása és a kritikus infrastruktúra védelme a feladata, beleértve a privát szektor által működtetett kritikus hálózatokat - például az elektromos hálózat számítógépes rendszereit is.

Másrészt a Kiberparancsnokság az elnök vagy a védelmi miniszter utasítására akár támadó műveletekbe is kezdhet, vagyis maga is feltörhet külföldi hálózatokat. (Via The Washington Post)