Kapaszkodjanak meg, megint új oka van az internetadó bevezetésének

Először az volt, hogy az adóelkerülés visszaszorítása miatt kell megadóztatni az internetet, mert túl népszerű, és az emberek telefonálás helyett használják.

Aztán felmerült (bár hivatalosan tagadták), hogy a fegyveres és rendvédelmi testületek betervezett béremelése miatt van szükség erre.

A kormány második próbálkozásában már arról beszélt Rogán Antal, hogy valójában az internet terjedése érdekében kell kivetni az aránytalanul nagy adót a szektorra, mert majd a cégekkel együttműködve fogják a szélessávú netes infrastruktúrát terjeszteni.

És most itt a negyedik magyarázat is!

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő ma a ZDF-nek nyilatkozott (a videón 18:35-től kezdődik a magyar rész), de vagy nem egyeztetett feletteseivel, vagy változott a hivatalos álláspont, vagy teljesen mindegy, hogy mit mond. De azt mondta a német tévének, hogy az adót azért kell bevezetni, hogy

a kormány teljesíteni tudja az EU által elvárt 3 százalékos hiánycélt.

Ami egyrészt egy bármilyen adóemelés vagy megszorítás mellé csípőből elsüthető klasszikus, másrészt viszont óriási cinizmus. Az adóból ugyanis 20 milliárdot vár az NGM, ehhez képest a költsévetési tanács véleményéből már lehet tudni, hogy jövőre 2,4 százalékos hiánnyal számolnak – ami nagyjából 200 milliárd forintos mozgásteret hagyna a kormánynak.