Mellár: A Századvég csak egy pénzmosoda

2014 október 31., péntek 6:18
195

Mellár Tamás közgazdász, a pécsi egyetem professzora, és a netadó elleni pécsi tüntetés főszónoka interjút adott a Népszabadságnak. Mellár szavaira nemcsak azért érdemes figyelni, mert baromi okos (volt például az ENSZ Statisztikai Bizottságának elnöke is, ez kábé a legmagasabb poszt, ami még statisztikusként elérhet statisztikus), hanem azért is, mert korábban viszonylag közel állt a Fideszt most irányító körökhöz. Ő volt a Századvég Gazdaságkutató egyik alapítója, az első Orbán-kormány idején vezette a Központi Statisztikai Hivatalt, és volt fideszes képviselő is a pécsi közgyűlésben.

Most meg olyanokat mond, hogy

„Több alkalommal beszéltem Orbánnal, és számomra világossá vált, hogy ő nem az a vezető, akinek tanácsot lehet adni, akivel lehet értelmesen beszélni. Amikor három-négy ember társaságában ki mertem jelenteni, hogy ne, haragudj, de ebben nincs igazad, akkor megállt a kés levegőben, Varga Miska rángatta a kezemet, hogy ne mondjak ilyet, és egyből látszott, hogy Orbán a kritikát abszolút nem tudja elviselni.”

Arról pedig, hogy miért jött el 2011-ben a Századvégtől, azt mondta, hogy ekkor vált világossá számára, hogy a kormány legbefolyásosabb think-tankje csak egy pénzmosoda.

„Jöttek a megrendelések a minisztériumoktól, hogy csináljunk ilyen kutatást, meg olyant, én meg kutatási igazgatóként azt mondtam, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert ehhez nem értünk. Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgy is ki fogják fizetni. (…) A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt