Törvénytelen a fővárosi hajléktalanrendelet

Budapest
2014 november 01., 17:27
comments 394

Az, hogy valaki hajléktalan még nem jelenti, hogy veszélyes a társadalomra. Attól, hogy a főváros büntetni szeretné a hajléktalanságot, még nem lehet

- ezeket állapította meg a Kúria.

Az alapvető jogok biztosának indítványára vizsgálták meg a 2013 végén született fővárosi hajléktalanrendeletet.

A bírák szerint nem lehet mindenhonnan kitiltani a hajléktalanokat, csak azért mert az önkormányzatnak nem tetszenek, hanem csak olyan helyekről, ahol valamilyen jogos érdeket sért a jelenlétük. Ennek alapján az aluljárókból el lehet küldeni őket, de máshonnan nem.

"A hajléktalan személy nem rekeszthető ki a települések, egyes önkormányzatok illetékességi területének egészéből, sőt egyes összefüggő településrészekből sem."

Ez olvasható a döntésben, ami a városvezetés egyik leggusztustalanabb húzását teszi részben semmissé. A Kúria az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy egyáltalán az rendben van-e, hogy a fővárosnak joga van ilyen rendeleteket hozni. Szerintük nem valószínű. (hvg)

---

Címlapgif: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.