Magyarország helyzete egy kicsit gyengült az EU-ban

eu
2014 november 03., 08:44
comments 29

Szombaton csendben nagyon fontos változás történt az Európai Unió Tanácsában, amit a munkacsoportokban ülő diplomaták, nagykövetek vagy miniszterek alkotnak – írta meg a Bruxinfo.

Eddig a 2000-es nizzai szerződésben lefektetett minősített többségű döntéshozatali mechanizmus volt érvényben: eszerint a tagállamok különböző számú szavazattal rendelkeztek: a legkevesebbel (3) Málta, a legtöbbel, 29 szavazattal a négy legnagyobb EU-ország (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország). Egy javaslatot akkor szavaztak meg, ha legalább 15 ország összesen 260 szavazatot mutatott fel.

Az erősek 2000-ben hagytak egy elvi kiskaput: elvileg bárki kérhette, hogy bizonyítsák, hogy a 260 szavazatos többség mögött ott áll-e a tagállamok népességének 62 százaléka. Ezt Gerhard Schröder német kancellár követelte, mert kiszámolták, hogy ha a nagy országok közül csak ketten összeállnak a németekkel, akkor együtt már többen vannak, mint az EU lakosságának 38 százaléka, így blokkolni tudnának. Erre a gyakorlatban sosem volt példa.

Öt éve várt erre a többség

A 2009. decemberi lisszaboni szerződésben fektették le a november 1-én hatályba lépett kettős többséget: eszerint a javaslat elfogadásához egyszerre a tagállamok 55 százalékának szavazata (azaz legalább 16 ország) és mögöttük az EU lakosságának 65 százaléka kell. (Ha nem az Európai Bizottság vagy a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő javaslatáról döntenek, akkor a tagok 72 százalékára, azaz 21 ország szavazatára és a népesség 65 százalékára van szükség.) Ahhoz, hogy egy szavazást blokkoljanak, legalább négy tagállam ellenvéleménye kell, akik mögött a népesség legalább 35 százaléka ott áll.

photo_camera Kaczinsky és Sarkozy 2007-ben (Fotó: Eeic Feferberg / AFP)

Az, hogy erre öt évet kellett várni, az a szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczyński érdeme. Hiába próbálta 2007-ben egy brüsszeli EU-csúcson órákig felváltva győzködni Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Tony Blair és José Manuel Barroso, Kaczyński nemcsak 5 év haladékot, de azt is kikötötte, hogy  2017. április 1-ig bármelyik tagország kérhesse: az adott javaslatnál minősített többségi szavazás legyen.

Már megint a németek jártak jól

Eddig Lengyelország és Spanyolország a népességi súlyához képest erős pozícióban volt: 27 szavazat járt nekik, miközben az élen Németországnak csak 29, pedig a két országnak együtt sincs annyi lakosa, mint Németországnak. Ezt az ajándékot próbálták évekig megőrizni (a 2007-ig tartó reformvitákon végig marakodtak a szavazatok miatt), holott tudták, hogy ezt idővel korrigálni kell. Most ezt úgy sikerült elérni, hogy a németek apró engedményeket tettek neki, amikről itt lehet többet megtudni.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna / MTI

Szakértők szerint az új rendszer jobb lesz, mert most hat és félszer annyi országkoalíció állhat elő, mint eddig. Viszont az erőseknek kedvez. Németország szavazati súlya 7,8 százalékról 11,9-re nő, az Egyesült Királyságé, Franciaországé és Olaszországé pedig 7,8 százalékról 8,5-8,7 százalékra. A hat legkisebb (Ciprus, Észtország, Lettország, Luxemburg, Málta, Szlovénia) is jobban járt. Lengyelország és Spanyolország bukott nagyot, 7,4-ről 6-6,1 százalékra. Mindenki más is veszít, Magyarország szavazati súlya például 3,7 százalékról 2,8 százalékra csökkent.

A változás fő oka, hogy már a kezdetekkor országok és népek közösségeként definiálta magát az Európai Közösség. Így az alapítók között 400 ezres Luxemburgnak úgy volt 2 szavazata, hogy majdnem 60 milliós nagy országoknak is csak 10. Erre azért volt szükség, mert ha csak a népességszám számított volna, akkor lehetetlen lett volna százötvenszeres túlerővel szemben érvényesíteni a saját érdekeket. De ha minden ország ugyanannyi szavazattal bírna, az is irreális lett volna. Így kellett egy aranyközépút, pláne a 2004-es nagy bővítéssel, amivel a kisebb országok már elvileg dominálhatnának az alapító nagyok kárára. (Bruxinfo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.