Aki éjjel dolgozik, hamar megöregszik

Francia és brit tudósok egy friss tanulmánya szerint az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését.

A kutatók kimutatták, hogy a biológiai órával ellenkező munkaidő 10 év alatt plusz 6 évvel öregíti az agyat. Az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a normális munkaidőhöz való visszatérés után 5 év kellett az agy regenerálódáshoz.

A szervezet belső órája szerint az embernek nappal kell aktívnak lenni, éjjel kell aludni, és az órával ellentétes életmód káros lehet (mellráktól az elhízásig sok mindent okozhat).

A Swansea-i Egyetem és a Toulouse-i Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta meg, hogyan befolyásolja az éjjeli műszak az agyműködést. Franciaországban 3000 résztvevő memóriáját, gondolkodási sebességét és kognitív képességeit mérték tesztekkel. Az idő múlásával az agy is öregszik, de a kutatók azt mondták, az éjjeli műszak felgyorsította ezt a folyamatot.

Akik több mint tíz évet dolgoztak éjszaka, azoknak az eredményei a 6,5 évvel idősebbekének feleltek meg. Amint abbahagyták a váltott műszakot, 5 év alatt meggyógyultak. Philip Tucker, a Swansea-i Egyetem kutatócsoportjának tagja azt mondta:

„Lényeges hanyatlást tapasztaltunk az agyműködésben. Valószínű, hogy ha bonyolultabb feladatot vállalnak, talán több hibát ejtenek, és esetleg százból egynek messzemenő következményei lehetnek, de azt nehéz lenne megmondani, hogy a mindennapi életben ez hogyan hatna”

Mivel a társadalomnak szüksége van az éjszakai munkára, szerinte „a kárait enyhíteni kell a munkaidő-beosztás jobb tervezésével és rendszeres egészségügyi szűréssel, amiben a kognitív teljesítményt is mérni kell”.

A kutatók szerint az eredmények segíthetnek a demencia kezelésében, ami hasonlóan hat az agy működésére. (BBC, MTI)