Üdvözöljük a pitiáner politikai bosszúállás hazájában!

POLITIKA
2014 november 04., 17:43
comments 453
  • - Azzal követtem el a hibát, hogy én ki is nyilvánítottam, hogy ellenzéki vagyok?

 - Nyilván ez is számít, ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.

  • - Ha nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem fideszes színekben, vagy egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradhattam volna?

- Szerintem igen.

Többek között ez hallható a hangfelvételen, ami a miskolci önkormányzat városüzemeltetési cégénél főnök és beosztott közötti beszélgetésről készült. Zaveczki Tibornak nem hosszabbították meg a szerződését, miután ellenzéki színekben egyéni képviselőjelöltként indult az önkormányzati választáson.

Tibor eddig elég jól dolgozott

Tibor tavaly január óta dolgozik az önkormányzatnak, először közfoglalkoztatott volt, majd a városgazdálkodási céghez került. A közmunkásoknál lett munkavezető. Korábban kétszer már meghosszabbították a szerződését, arra számított, hogy most október végén talán már határozatlan időre is felveszik, és nem kell folyton újra papírozni.

"A munkámra sosem volt panasz, sőt azt gondoltam, hogy kifejezetten elégedettek velem. Egy alkalommal kaptam figyelmeztetést, mert rossz helyen jeleztem, hogy szabadságra szeretnék menni, még tavaly nyáron. Aztán utána decemberben megint meghosszabbítottak, akkor ez nem volt probléma, most miért lenne az?"

A közmunkásokkal együtt, reggel hattól délután kettőig dolgozott, vagy ha kellett még tovább.

"Fűnyírás, gereblyézés, az árkok, buszmegállók takarítása, ilyeneket kellett csinálni. Volt hogy külön kérésre fákat ültettünk, vagy a parkolóban terítettük a zúzalékot, amit éppen kellett."

Aztán jött a választás

Tibor emlékszik, hogy idén nyáron még viccelődtek is kollégáival, hogy éppen az önkormányzati választások után járnak le a szerződések, mintha az övék valami politikai pozíció lenne, és a választásnak bármi hatása lehetne arra, hogy ki maradhat és ki nem.

"Nem tudtam elképzelni, hogy bajom lehet belőle, ha elindulok egyéniben. Meg is mondtam a helyi fideszes képviselőnek, akinek a választókerületében a brigádokkal dolgozunk, hogy ez van, és hogy nem szeretném, ha a munkát az indulásom bármennyire befolyásolná. Megértette, sok szerencsét kívánt, és nagyon korrektül viselkedett."

Lehet, hogy a helyi képviselő szemét nem is szúrta Tibor politikai szerepvállalása, de ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzatnál jó szemmel nézték a dolgot. Főleg, hogy vesztett, és nem került be a képviselő-testületbe.

Október 31-én tudtam meg, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésemet. Bementem, hogy miért történt ez az egész. Arra utaltak, hogy politikai oka van. Ezután indítottam el a hangfelvételt a telefonomon, amíg egy kollégámmal beszéltek.

Ha a legelső, Tibor szerint legdurvább mondat nem is hallható, a felvétel nem hagy sok kétséget róla, hogy mi, miért történik Miskolcon.

"A héten dőlt el [hogy kinek hosszabbítanak, és kinek nem]. Nyilván mindenki tudta, hogy attól is függ majd, hogy itt hogy alakul majd a választás. Aki ezt nem tudta, akkor az egy hülye, nem kell ezt magyarázni."

Többek között ezt mondja a tisztviselő Tibornak és kollégájának délelőtt. Mikor délután munka után visszament, akkor hangzott el a poszt elején idézett beszélgetés, amiből kiderül, hogy a politikai szerepvállalás is szempont lehetett.

Abba kell hagyni a főiskolát

Tibor arról beszélt, hogy Miskolcon vagy Borsodban nagyon nehéz munkát találni, főleg ha az önkormányzatnál nem veszik fel az embert.

"Úgy érzem, hogy nekem most itt elvágták a lehetőségeim. Édesanyámat támogattam a fizetésemből, és Budapesten egy levelező főiskolán tanultam belőle. Ezt most abba kell hagynom, nincsen rá pénzem. Valószínűleg külföldön kéne próbálkoznom munkát találni, annak lenne a legtöbb értelme."

A héten dönti el, hogy megpróbálja-e bíróságra vinni az ügyet.

"Azt gondolom, hogy az én helyzetem jó példa arra, hogy ha valaki nem fideszes, akkor könnyen elveszítheti az állását Miskolcon, szakértelemtől, és a munkához való hozzáállásától függetlenül... A célom az, hogy a jövőben ne történhessen meg ilyesmi, az én esetem pedig legyen figyelemfelhívás mindenki számára."

Kerestük a miskolci önkormányzatot, ott későbbre ígértek választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.