Féltünk, hogy összemossák a nevünket azzal, hogy az MSZP lenyúlta a tüntetést

politika
2014 november 05., 18:13
comments 181
  • A netadó ellen indult tiltakozás kezdetekor egy apróbb incidens zavarta meg a netadót ellenzők szervezkedését.
  • Mint arról a 444 is beszámolt, egyszerre két Facebook-eseményen is szerveződni kezdett a tüntetés.
  • Az egyik Facebook-eseményt, a Százezren Az Internetadó Ellen csoport alapítója, Gulyás Balázs szervezte.
  • A másikat, a később a Nem Némulunk El Facebook-csoport néven ismertté vált társaság indította, nevezetesen két fiatal: Nemes Balázs és Kocsis András.
  • A Nem Némulunk El-csoport eseményét, és a két alapító fiókját a Facebook hamarosan törölte - állítólag azért, mert sokan jelentették fel az oldalt.
  • Így az október 26-ai tüntetés már a Gulyás-féle Százezren az Internetadó Ellen-esemény oldalán szerveződött.
  • Ráadásul a szervezők össze is vesztek: Gulyás Balázs azzal vádolta meg Nemest és Kocsist, hogy ellopták facebookos adminjogát, ezért szüntette meg velük a kapcsolatot, ami a szervezést illeti.
  • Nemes és Kocsis először a 444-nek mondták el, hogy ők hogyan emlékeznek az incidensre, és mi történt azóta.
  • Az ő csoportjuk november 17-én folytatja egyébként - immár nemcsak a netadó elleni - tüntetéssorozatot.
  • Gulyás Balázzsal készült beszélgetésünket, benne az ő verziójával, itt olvashatja.
  • Az interjút Sarkadi Zsolt és Tamás Bence Gáspár készítette.
photo_camera Nemes Balázs és Kocsis András, a Nem Némulunk El csoport alapítói

Menjünk időrendben! Gulyás Balázs ült az óráján azon a napon, amikor Varga benyújtotta az új adótörvényeket, aztán 5 óra után posztolt valamit a Fideszfigyelőre a netadóról, és látta, hogy ez nagyon nagy durranás, ezért csinált egy oldalt meg egy eventet (eseményt) egyedül a Facebookon. Ez kedden volt, október 21-én. Ti hogy kerültetek a képbe?

Nemes Balázs: Én is órán ültem, Andris írt nekem, hogy te, figyelj, van ez meg ez, kéne valamit csinálni. Úgyhogy csináltunk egy Facebook-eventet, kb. ez is 5-6 körül volt, tehát nagyjából párhuzamosan a Gulyás oldalával. Oldalt mi nem csináltunk.

Az event viszont elkezdett kurvára pörögni. De olyan szinten, hogy bementem a barátnőmmel moziba este 8-kor, volt - nem tudom – 50 attanding meg 100 meghívott, kijöttem, és akkor meg volt 4500 attending meg valami 50 ezer meghívott. Ott álltam, hogy fú, jó, de akkor ezt így hogyan is kéne csinálni.

Kocsis András: Közben meg az ő (Gulyás) oldaluk is elkezdett nagyon pörögni, de az eseményük, az meg nem. Azon csak valami pár száz ember volt.

Tehát Gulyás Balázs csinált egy oldalt meg egy eseményt, ti egy eseményt, így két esemény futott egymás mellett. A tietek is tüntetésnek indult.

NB: Abszolút, de mi csak eventet csináltunk. Ez volt a lila-sárga dizájnos Peter Griffines grafikájú esemény. A coverfotón meg talán fekete-fehérben volt kint a fideszes, Nyitray-féle 2008-as nyilatkozat, és Peter Griffin is a coverben volt.

KA: Mi csináltuk ugye a grafikát, és amikor a Facebookon beszéltünk a dologról, már akkor az volt az első gondolatom, hogy olyanok vagyunk, mint Peter Griffin, amikor bekerül a helyi tévébe, és sorolja, hogy mi bassza a csőrünket.

Ti mindig eventet csináltok, ha jön valami politikai hír, ami nem tetszik?

NB: Ez volt az első ilyen. Előtte soha nem csináltunk. Úgy jött, hogy írt az Andris, hogy van ez meg ez, és így hm, jó. Órán ültem, csináltam egy eventet.

KA: Meg hát azt néztük, hogy basszus, ne már! A net?! Milyen szarság már, hogy gigabájtonként 150 forint! Nagyon baszta a csőrömet,l és tudtam, hogy Balázs meg tökre képben van ilyenekben, ilyesmiket tanul. Úgy voltunk, hogy csináljunk már egy tüntetést!

Mit tanultok egyébként?

NB: Én ilyen adópolitikáról, államelméletről tanulok a Corvinuson, most kezdtem a mesterkurzust...

Akkor egy egyetemre jártok a Gulyás Balázzsal.

NB: Hát, ja. Mondjuk én még sosem láttam ott. Nem tudom.

Jó, akkor felbasztátok az agyatokat a netadón, de hogy jött, hogy nem a barátaitokkal ültök be egy kocsmába dühöngeni, hanem szerveztek egy tüntetést?

B. Ez mentalitásbeli dolog, az ember ilyenkor azt mondja, hogy már ültem otthon eleget. Nálunk ez már az utolsó csepp volt. Képben voltunk előtte is a sztorival.

Milyen paraméterekkel szerveztétek a tüntetést? Tudtátok már, hogy mikor, hová?

NB: Voltak ilyen homályos gondolatok, hogy talán a Kossuth térre kéne vagy a József nádor térre az NGM-hez, ilyesmi. Az időpont akkor még nem volt fix.

KA: Meg hát nyilván, akkor még nem is tudtuk, hogy ebből az egészből mi lesz. Mi titkon reméltük, hogy valami ilyesmi fog kisülni belőle, de hát az első 1-2 órában, mikor még csak pár száz visszaigazoló volt, akkor még nem éreztük ennyire komolynak. Amikor már 10 ezer felett járt a dolog, akkor kezdtünk el bejelentésen, ilyeneken gondolkodni.

NB: Nem volt még tapasztalatunk ilyenben.

KA: De már akkor is rengetegen írták a falunkra, hogy van ez a másik oldal, a Százezren Az Internetadó ellen, és hogy ugyan vegyük már fel velük a kapcsolatot, mert hogy ők is szerveztek egy tüntetést vasárnap délután háromra.

NB: Mi meg akkor döntöttük el, hogy legyen a Kossuth téren, de rájöttünk arra is, hogy akkor az ultrák is ott lesznek, és úgy nem lesz annyira vicces. Ezért raktuk át háromról hatra a saját tüntetéseünket, hogy addigra már az ultrák is elmenjenek.

Mikor ezt eldöntöttétek, az kedd volt? Szerda? Hol járunk?

KA és NB: Szerda délelőtt.

Ekkor még mindig csak ketten beszélgettek erről? Ketten szervezitek?

NB: Igen, ekkor már 6-7-8 ezer volt a résztvevők száma.

Ekkor már tudtátok, hogy ezt be kell jelenteni?

NB: Igen, ekkor kezdtük el pedzegetni, hogy be kellene jelenteni az eseményt, csak én ugye tanulok, dolgozom egyszerre, halasztani kellett a dolgot. De még mielőtt a bejelentést megcsináltuk volna, koordinálni akartunk – a népakaratnak megfelelően – a Gulyásékkal.

Mikor vettétek fel a kapcsolatot?

KA: Még szerdán, szerintem.

Ti nyitottatok felé, ő felétek, hogy volt?

KA és NB: Mi írtunk az ő oldalára.

KA: Vagy várjál, ez még az előtt volt, hogy letiltották a Facebookunkat meg az eseményt...

NB: A esemény már jóval azelőtt eltűnt, hogy a személyes profiljainkat letiltották volna... Vagy nem, hülyeség. A te proifilodat tiltották le először, azzal együtt tűnt el az esemény is, és akkor még az enyém megvolt.

Akkor én még tudtam kommunikálni, és akkor csináltunk egy csoportot, amiban öten voltunk benne, ha jól emlékszem. Ott kezdtünk el kommunikálni, hogy hogy szervezzük, mi hogy legyen, kommunikáció, ilyesmi.

KA: Felosztottuk a feladatokat, hogy mi csináljuk a kommunikációt meg a grafikát, mert ehhez mi eléggé értünk.

Bocs, akkor ebben az öt főben már benne volt a Gulyás, igaz?

KA és NB: Igen.

És még kik?

KA: Hát nem igazán csináltunk screenshotokat...

De akkor a Gulyás köre volt a maradék 2 fő is?

NB: Volt valami András, nem tudom, nem akarok hülyeséget mondani. Ebben a csoportban nem voltunk tovább benne egy napnál, és akkor sem nagyon volt aktív senki a Gulyáson kívül.

Kicsit elrohantunk. Mondtátok, hogy a nép nyomására vettétek fel a kapcsolatot a Gulyásékkal. Ők nem is kerestek benneteket?

KA és NB: Nem.

És akkor ők bevettek titeket ebbe az ötfős szervezőbizottságba.

KA: Igen. És akkor még szó volt arról is, hogy Gulyás Balázs nem akarja az arcát vállalni, ezért majd mi beszélünk a sajtóban.

NB: Nagyon korán megjelent a Hír24-es meg az RTL-es interjú is, és a Reuters is lehozott egy cikket, a Reutersnek például én nyilatkoztam. A Gulyásékkel abban a felosztásban egyeztünk meg, hogy ők csinálják a hivatalos részét, mert ahhoz értenek, legalább is ezt mondták, mi meg a kommunikációhoz. Nincs lámpalázunk meg ilyesmi. Egyeztettük is, hogy mit kellene mondani, mi ellen tiltakozunk, satöbbi.

KA: Igen, a lila-sárga Peter Griffin-es grafikákat én találtam ki, a feltartott mobilok lóbálását meg Balázs (Nemes Balázs). Ezeket a csoportban prezentáltuk a többeieknek, és nagyon tetszett nekik.

NB: A Hongkongi eseményeket követtem, és ott spontán elterjedt ez a mobilozás. Én meg mondtam, hogy hú, ez de faszán nézne ki, mondjuk, a Kossuth téren. Már akkor is mondta a Gulyás, hogy ez jó ötlet.

KA: Azért lepacsiztunk vasárnap, amikor mindenki lóbálta a telefonját. (nevetnek)

Mikor kezdett bűzleni ez az egész? Mikor letiltották András profilját?

KA: Igen, de pont azt gondoltam, hogy ugye kamu névvel voltam fenn, azzal szerveztem egy több mint 10 ezres tüntetést, és az első gondolatom az volt, hogy emiatt tilthatott le a Facebook, mert ezekkel a kamu nevekkel nemrég volt is egy nagyobb para. Csak aztán pár órával később Balázsét is törölték, aki meg a saját nevén volt fenn.

És ez történt...

NB: Csütörtökön délelőtt lehetett a törlés, mert emlékszem, hogy épp dolgoztam, és csütörtökön reggel szoktam dolgozni.

KA: Az enyém már szerdán. Arra emlékszem, hogy átmentem a Balázshoz és mialatt bicikliztem, azalatt tűnt el a profilom.

Eltűnt a profil, eltűnt az esemény. Mit mondtatok erről az öt fős csoportban?

NB: Hát azt, hogy akkor innentől azt kell tolni, ami megmaradt.

De szerdától András már nem is tudott kommunikálni a csoportban.

NB: Igen, egy másik profiljával kellett újra bevenni.

Az event pedig már András profiljával együtt tűnt el.

NB: Igen, az is eltűnt már akkor. Kerestük, de nem volt meg. A linkjét még tudom, azt felírtam. De már nem elérhető, ami ott van.

És akkor mondtátok az ötfős csoportban, hogy akkor maradt a Gulyás-féle oldal és a Gulyás-féle event, azt kell tolni.

KA: Igen, de akkorra már látszott, hogy nekik nem igazán tetszik, amit mi akarunk csinálni. Utálták ezeket a lila-sárga dolgokat, mondták, hogy nekik ez a fehér-fekete comic sans... na jó, nem comic sans, hanem ez a helveticás szar, ez nagyon bejött...

De az előbb nem azt mondtad, hogy tetszettek nekik a javaslataitok?

KA: De igen, a flashmob ötlet. A mobilos.

De akkor a Peter Griffines grafika, az nem?

NB: Azt elfogadták, hogy azzal legyen a cover meg a profil, de azt nem, hogy azzal legyenek a posztok.

És akkor, ha a ti dzájnotokkal ment volna, akkor minden posztot nektek kellett volna feliratozni?

NB: Hát igen, kb.

Mikor még megvolt a két tüntetés, mi volt a terv? Hogy lesz két tüntetés, de ugyanoda szervezitek őket és ugyanakkorra?

NB: Hogy lesz egy tüntetés, és az eventeket meg ugyanarra az időre és helyre hirdetjük, igen. Így irreleváns lett volna, hogy ki melyikre jelentkezik. És a szervezésben meg együtt dolgozunk. Erre mondták a Gulyásék, hogy jó, oké.

És az eltűnés pillanatáig a ti eventetek sokkal nagyobb volt.

NB: Háromszor akkora, szerintem. A Gulyásék oldalának lájkszáma már akkor is nagyobb volt, de az eventek közül messze a miénken voltak többen. De printscreeneink nincsenek, nem készültünk ilyesmire.

Mikor találkoztatok a Gulyással személyesen? Mert a Gulyás ezt a találkozót mondja úgy el, hogy ti azon elloptátok a Facebook-jelszavait. Hogy megkértétek, hogy a ti laptopotokon lépjen be a Fideszfigyelő oldal statisztikába, és akkor elvettétek a jelszavát. Több helyen azt írják, hogy ő azért haragudott meg, mert ti levettétek az oldalról egy posztját, ami dizájnban nem volt jó.

NB: Azt a posztot át akartuk dizájnolni.

KA: Kb. ugyanazt ki is tettük utána.

Találkoztatok akkor személyesen a Gulyással a tüntetés előtt?

NB: Igen. Ott elkezdtük átbeszélni azt, hogy konkrétan hogyan akarjuk leszervezni ezt az egész tüntetést, hogy mi visszük a dizájnt meg a kommunikációt, ők meg bejelentik.

Melyik nap ez?

KA: Szerda vagy csütörtök este?

NB: Kurvára nem emlékszem igazából. Csütörtök, valószínűleg.

Kik voltak ott, hol voltatok?

NB: Hát igazából nagyon későn találkoztunk, én mát baromira szét voltam csúszva akkorra. Hajnalban értünk haza. A tüntetésszervezésről beszélgettünk.

De hol találkoztatok?

KA: A Lámpásban. Kőlevest akarták volna mondani, csak az bezárt addigra.

Kivel jött a Gulyás?

KA és NB: Az apjával. Nem is értettük miért, mert nem erről volt szó. Úgy volt, hogy jön ő meg egy másik szervező. Erre megjelenik az apja.

Ki az apja?

NB: Gulyás Mihály, asszem. A Gurmai Zitának a férje.

Miket tolt az apja ezen a beszélgetésen?

NB: Hát az apja tolta a nagy részét. A Gulyás az ott ült és iszogatott, mi meg beszéltünk az apjával arról, hogy hogyan kellene ezt az egészet megcsinálni így reklámszinten meg propaganda, ilyesmi. Folyamatosan beszélt, én már majdnem lefordultam ott a székről, annyit beszélt.

KA: Verte a máját a rengeteg sok százezres Facebook-oldalára.

Az apja?!

NB: Azt mondták, hogy ők ehhez kurvára értenek...

KA: Nem ez az első százezres Facebook-oldalam? Asszem így mondta.

NB: Én ezt nem tudom, hogy mire céloztak, biztos csináltak kurvasokat, ezen nem fogunk összeveszni. Megállapodtunk a végén a tüntetés időpontjában, a helyben, a promózásban. Utána meg arról volt szó, hogy a statisztikákat hogyan kell kezelni.

Volt olyan pillanat, hogy eszközt cseréltetek? Hogy a Gulyás Balázs a ti gépeteken lépett be a Facebookjára? A Gulyás azt mondja, hogy itt ti elloptátok a jelszavát.

NB: Nem tudom, hogy ez hogyan lett volna lehetséges, mert eleve a böngészőt is inkognitó-módban nyitottuk meg. Egy olyan eset volt, hogy belépett a Fideszfigyelőre a laptopomon.

Tehát akkor ez is összevág. Innentől ő is csak gyanúsít.

KA: Azért lépett be, mert pont volt valami olyan vita, hogy ezek a köcsög Orbán, köcsög Lázár típusú posztok működnek-e jobban, vagy inkább ezek a Peter Griffin-es, fiatalosabb dolgok. Erre akartuk megnézni az elérési statisztikákat, csak nem volt a csávónak mobilnete.

Tehát akkor nemcsak a dizájnban, hanem a kommunikációban sem értettetek egyet? Hogy milyen üzeneteket kell megfogalmazni, így értjük.

KA: Nem, hát ebben a legkevésbé.

NB: Egyáltalán nem. Ők tökre azon voltak, ami a Fideszfigyelőn is van, hogy van egy kép és akkor köré van írva, hogy úúú, Lázár János ezt mondta meg amazt mondta.

KA: Mikor kezdett körvonalazódni a kép, hogy ők ilyen fideszfigyelős dolgokba vannak benne, én rögtön arra gondoltam, hogy ez akkor a same shit, ez az idióta retorika, amit már kurvára un mindenki. Ez annyira gáz! Tényleg megnézegettem a Fideszfigyelőt, és minden ugyanaz a szar. Az internetadó szerintem olyan ügy lett volna, amit nem lett volna szabad átengedni ennek a szarságnak.

NB: Nem játszottak tiszta lapokkal, hogy a Gurmai Zitához közük van, oké. Hogy ki kinek az anyja, apja, az kurvára nem érdekel. Az elején nemcsak az arcát, hanem a nevét sem akarta vállalni a Gulyás. Csak amikor ezek a szerkesztési viták voltak, akkor mondta azt, hogy kiáll a tömeg elé. Ezt sem értettük, hogy ha civilek vagyunk, akkor miért nem lehetett eleve kiállnia neki is?

Ez lehet az is, hogy ők ügye politikusok, és tudják, hogy megy ez...

NB: Igen, de egy tömegrendezvénynek azért arc kell. Mi belementünk abba, hogy az arcunkat adjuk hozzá, erre később kiderül a srácról, hogy józsefvárosi MSZP, felügyelőbizottság, flottás telefon, egyre parább lett az ügy.

Mikor kezdtetek el eltérően kommunikálni erről az egészről? A Gulyás is azt mondja, hogy elkezdtétek politikailag támadni őt...

NB: Mi?! Egyetlen sajtótermékhez sem fordultunk soha. Pont az volt a célunk, hogy kurvára meg se szólalunk addig, amíg nem zárult le ez az egész, mert az ügyet nem akarjuk ilyen lófasz belharcokkal hitelteleníteni.

Nem tudtátok azt elképzelni, hogy mennyire féltünk, hogy a mi nevünket összemossák azzal, hogy az MSZP-sek lenyúlták a tüntetést. Oké, leszartuk az egészet, nem érdekel, hogy ki az anyja, leszarjuk, hogy az apja beszél helyette, csak azt mondtuk, hogy legyen az ügy, és kész. Álljunk ki, legyen mobilfeltartás, legyen olyan dizájn, amilyet akarnak, csak menjen végig az ügy.

Ez meg is történt.

KA: Igen, és mi nem is mocskolódtunk. Mikor megcsináltuk ezt az új Facebook-oldalt, akkor is az volt a cél, hogy emlékeztessük az embereket, akik bennünket követnek, hogy teljesen mindegy, hogy ki szervezi a tüntetést, a lényeg az, hogy menjenek ki.

nemes-balazs-kocsis-andras-nemnemulunkel

NB: Szerintünk ezt a tüntetést az emberek tették civillé. A főszervező személye szerintünk ebből a szempontból itt nem volt fontos. Nekünk volt is egy videóüzenetünk a Nem Némulunk El oldalon, hogy minket nem érdekel ez, tegyük félre az ellentéteket.

De ekkor már videóban állt ki a Gulyás is...

NB: Igen, már muszáj volt neki, mert nem maradt más.

De ki az a 20 ember, akiről ő azt mondja, hogy segítenek neki?

NB: Ez nekünk tök új, mi róla tudtunk meg az apjáról.

És a végső összeveszés mikor történik meg? Mikor már nem is beszéltek egymással.

KA: Péntek-szombat.

NB: Igen, és még hívtak, meg mi is próbáltuk hívni őket, meg harmadik embereket keresztül próbáltunk eljutni hozzájuk, hogy ugyan szervezzük már meg azt az egészet, nehogy szerkesztési irányelvek miatt bukjon el. És nem válaszoltak a telefonokra, nem küldtek vissza sms-t pedig nyilvánvaló volt, hogy látják az üzeneteket.

Mikor posztoltatok ti utoljára a Gulyás-féle oldalra?

KA: Meg tudjátok ti is nézni, ami nem szar grafikailag, az még a miénk. (Nevet)

NB: Van még egy érdekes rendőrségi sztori is. Nagyon sokat írták a Facebookon, hogy felhívták a rendőrséget, hogy be van-e jelentve a tüntetés, és nincs is bejelentve és hú, mekkora kamu ez az egész. Összenéztünk, hogy akkor menjünk be, jelentsük be mi. Bementünk az V. kerületi Szalay utcai rendőrségre. Ott mondták, hogy e-mailt kell írni. El kellett küldeni, hogy hány főre számítunk, időpont, helyszín...

KA: Nevünk, e-mailcímünk és ennyi. Telefonszámot meg nem.

NB: Elküldtük az e-mailt, utána csörgött a telefonom. A kettő között – de ezt utólag vettem észre – jött egy e-mail a rendőrségtől, hogy adjam meg a telefonszámom, de nem tudtam megadni, mert ugye nem láttam a levelet.

Na, de csörgött a telefonom, és az V. kerületi kapitányság keresett. Kérdeztem, hogy honnan van meg nekik a számom, erre mondták, hogy járt náluk egy másik úriember, aki bejelentette a tüntetést, és azt mondta, hogy biztos fogom én is keresni a rendőrséget, és megadta a telefonszámomat is. De ugye én nem adtam meg a privát számomat, biztos jóhiszeműen használta a rendőr, de azért...

KA: Azt mondta a rendőr – legalábbis (Nemes) Balázs nekem ezt mondta –, hogy vonjuk vissza a bejelentés, mert már be lett jelentve.

Arról, hogy ki jelenti be a tüntetést, ti mit beszéltetek a Gulyással?

NB: Az volt, hogy ők jelentik be.

De ti észrevettétek a Facebookon, hogy az emberek azt írják, hogy nincs bejelentve a tüntetés, ezért elmentetek bejelenteni?

NB: Az volt, hogy a Gulyásék alig kommunikáltak az oldalon. Naponta kitettek egy posztot, hogy a Lázár egy köcsög. Másban meg találgatás ment. Most is az megy egyébként, mert most sem kommunikálnak. Mi láttuk, hogy 300 ember azon pörög, hogy be van-e jelentve a tüntetés vagy nincs. És nem tudtuk, hogy a Gulyás közben elment-e a rendőrségre, ezért elmentünk mi megnézni. Aztán jött az elutasítás, hogy mi ne jelentsük be.

A sajtóval ti meddig beszéltetek?

NB: Az első tüntetésig, kb.

KA: Engem még vasárnap is kerestek, mondtam is, hogy mi már kurvára nem férünk hozzá sajnos semmihez, úgyhogy inkább a szervezőket kellene keresnie.

NB: Addig ugye a szakításról sem volt hír, hogy ne ez legyen a lényeg. Engem még hétfőn reggel is hívtak, reggel még nyilatkoztam is, mint szervező, pedig akkor már nem is voltam az.

Hogyan tovább, mi lesz november 17-én?

NB: Lesz 17-én egy tüntetésünk, mert én ezt már végig akarom tolni, és egy civil csapattal szervezzük, be van jelentve. A Nem Némulunk Elnél az az alapelv, hogy kommunikálunk, beszélünk az emberekkel, meghallgatjuk őket, bevonjuk őket a döntésekbe, és nem arról szól, hogy kinek az egotripje ez az egész tüntetés. Arról szól, hogy akkor elmegyünk, és mindenki kurvára elégedetlen. Közfelháborodás napja, ugyebár. Ez nem együgyes dolog, ez a tüntetés már réges régen túlmutatott önmagán, már az első tüntetésnek az első tíz perce is.

Szóval működtök tovább, szervezkedtek.

NB: Abszolút! Ez tényleg szabadon szerveződő, tényleg civilekből álló csoport. Nem azt mondom, hogy most már background-checket is csinálunk azzal, aki társul velünk, de most már azért kicsit óvatosabbak vagyunk, mert még egy ilyen történik, az eléggé para.

Profi politikacsinálók nem kerestek meg titeket, hogy segítsenek?

KA: Engem még szombaton (október 25-én) megkeresett a 4K!, mert régebben fotóztam nekik, hogy beszálljanak a szervezésbe, támogassák-e a dolgot, de én mondtam nekik, hogy bár őket utálom a legkevésbé, de ne. Nem is voltunk akkor már szervezők.

Szólt nektek bármikor a Gulyás Balázs a vasárnapi tüntetés előtt arról, hogy ne jelenjetek meg a médiában, mint a tüntetés szervezői?

NB: Az apja hívott fel. Én a munkahelyemen ültem - egy amerikai multi, jól fizetnek, de szar a meló -, amikor felhívott, 25 percet beszélt, és nagyjából azt mondta, hogy meg ne merészeljek jelenni a médiában.

Ez mikor volt?

NB: Csütörtök vagy péntek.

Ez már az, amikor a Gulyás Balázzsal már kezdtétek összeakasztani a bajuszt…

NB: Akkor már gyakorlatilag összeakasztottuk, fel lettek függesztve a profiljaink, nem tudtunk már semmit kezdeni, mondtuk, hogy jó, akkor menjenek a picsába, csinálják. Csinálták. És ekkor hívott fel az apja, és én nem tudom, hogy kimerítette-e ez a zsarolás tényállását, de én lefostam a bokámat.

Akkor már tudtam, hogy ő kinek a micsodája, hogy nagyon jó kapcsolatai vannak az MSZP-vel, erre utalt is, és akkor mondta, hogy ne merészeljek többet nyilakozni. Én meg tökös gyerek vagyok, de nem hallgattam rá. (Nevet) De azért felhívtam anyámat, hogy légyszi egy ügyvédet, lehet, hogy nem ártana megkeresni…

Igazából nekünk az a szar az egészbe, hogy ilyen óvodás árulkodásba ment ez le, pedig nem is ez volt a cél. Mi, nem tudom mióta, próbáltuk őket keresni, mi is meg közvetítőkön keresztül is, nem válaszolnak a szervezők, nem kommunikálnak senkivel…

És ha a Gulyás Balázs-féle csoport is szervez akkorra? Ők is a levegőben tartják a tüntetés lehetőségét...

NB: Hát mi már nem lebegtetjük, nekünk ez már be van bejelentve este nyolcra.

Milyen témák lesznek?

NB: Röviden a közfelháborodás napja, de pl. az EU-tól való eltávolodás, a külügy dolgai, NAV-botrány, kitiltási botrány, a szokásos sztorik.

A ti fejetekben mi van?

NB: Az én fejemben az van, hogy mindenki várja, hogy legyen valami, ami kurvára nem köthető semmi képpen az elmúlt 25 évhez. És mi ezt akarjuk csatornázni, hogy az ellenzéki pártok pont annyira inkompetensek, mint annyira a Fidesz arrogáns, és ezzel legitimálják a Fidesznek a túlhatalmát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.