Ha Magyarországon élsz, annál boldogtalanabb leszel, minél idősebb vagy

életmód
2014 november 06., 07:31
comments 49

Hogyan változik vajon a különböző országokban az élettel való elégedettség az életkor előrehaladtával?

- tették fel a kérdést a The Lancet brit orvosi szaklap munkatársai, és meglepő eredményre jutottak. A Gallup közvéleménykutató elmúlt négy évre vonatkozó adataiból kiderült, hogy az USA-ban és a fejlett nyugati államokban élők a középkor elérkeztével, 40-50 éves koruk környékén elboldogtalanodnak egy kicsit, de aztán kisimulnak a dolgok, és újra elégedettek lesznek az életükkel.

photo_camera A függőleges tengelyen a boldogság szintje, a vízszintesen az életkor. Ez itt az USA és Nyugat-Európa

Bezzeg aki Afrikában él, eleve alacsonyabbról indul, már a születése pillanatától boldogtalan, és ugyanolyan boldogtalan marad egészen élete végéig:

boldog_afrika

A kelet-európaiak és a volt Szovjetunió területén élők eleve boldogtalanabbul kezdik, mint a nyugatiak (bár az afrikaiaknál boldogabban), és a helyzet az életkorral egyre romlik:

boldog_kke

Részletek és olyan grafikonok, amiket nem én rajzoltam, a BBC-n.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.