Magyar bérgyilkosoktól retteg az ukrán oligarcha

bűnügy
2014 november 07., 17:41
comments 35

Érdekes cikk jelent meg az osztrák Die Pressében. Dmitro Firtasról ukrán gázoligarcháról szól, aki, miután kipengetett idén tavasszal egy 125 millió eurós óvadékot, hogy ne adják ki az őt pénzmosás miatt üldöző Egyesült Államoknak, most Bécs városára korlátozva éli életét.

(Firtasról röviden azt kell tudni, hogy a 2009-es gázválság nagy vesztese volt: akkor ősellensége, Julia Timosenkó kihúzta alóla a gázüzletet, amiből a Roszukrenergo nevű cégével teljesen átláthatatlan üzletek segítségével addig hatalmas pénzeket nyert. Nem sokkal ezután egy elég sokat vitatott ügy keretében elvesztette a magyar Emfeszt is, a pereskedés azóta is tart. Azóta már más iparágakba, például a titánüzletbe diverzifikálta vagyonát a tűzoltóból lett milliárdos.)

photo_camera A vörös szalagot lobogtató Janukovics akkori ukrán elnökkel 2012-ben. Fotó: AFP

A cikk szerint rettegésben él Firtas az osztrák fővárosban, kisebb magánhadsereg követi mindenhova.

Ugyanis tavasz óta meg akarják gyilkolni. Egy magyar-román bérgyilkoscsoport még ki is bérelt egy lakást Bécs Landstrasse kerületében, ahol a gyilkosságot tervezték.

A Presse szerint a német titkosszolgálat felől is megerősítették a merényletterv tényét, sőt, az osztrák főügyész, Werner Pleischl azt nyilatkozta nekik, tud erről. De, mint állítja, ezen nem is lepődött meg annyira,

"hiszen először is (Firtas) keletről jön, másrészt sok pénzre megy ki a játék."

A cikkben megszólal Firtas jobbkeze, Robert Shetler-Jones is, aki Firtas vállalatcsoportja, a GDF alelnöke. Ő azt mondja, hogy azt

gyanítják, Magyarországról szövik a gyilkosság tervét.

A Presse által idézett, Firtas környezetéből érkező információk szerint az Emfesz korábbi vezetői azért aggódnak, mert Magyarországon most nyomoznak ellenük, és általában is elvesztették a legfelsőbb politikai szintek korábbi támogatását. Bonyolítja a helyzetet, hogy Shetler-Jones szerint

az Emfeszből elsikkasztott 250 millió dollárból bőven jutott korrupcióra is,

aminek egy részét szerintük felhasználhatták, amikor a Mol az OMV-vel szemben felvásárlási háborúban állt a horvát Ina-ért (ami ebben a formában nem valószínű, hogy igaz, mivel a Mol 2002-ben kezdte bevásárolni magát a cégbe, jóval az Emfesz megjelenése előtt). De a cikk szerint nem csak a korábbi Emfesz-vezetők környezetében tarthatnak attól, hogy a kelet-európai gázügyekről elég sokat tudó Firtas valamikor mesélni kezd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.