Támogatja a palesztin állam létrejöttét az EU új külpolitikai főképviselője

Federica Mogherini szombaton palesztin területen járt, és arról beszélt, hogy a világ nem engedheti, hogy a nyári konfliktus után újabb háború legyen Gázában.

"Szükség van palesztin államra, ez a végső cél, és ez az Európai Unió álláspontja"

- jelentette ki gázai látogatásán. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben véghezvitt három izraeli offenzíva után a világ nem engedheti, hogy egy negyedik is legyen.

Federica Mogherini Gázában. (MAHMUD HAMS / AFP)

Az övezetet irányító Hamász radikális szervezet és Izrael a nyáron 50 napig tartó háborút vívott egymással, több mint 2100 palesztin halt meg. Az izraeli áldozatok száma meghaladta a hetvenet.

"Sem a gázaiak, sem a világ nem engedheti, hogy újabb háború legyen. Nem ülhetünk tétlenül, mert akkor még negyven évig fog tartani ez a háború"

- mondta a volt olasz külügyminiszter, aki Catherine Ashtont váltotta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségében. E minőségében először jár a Közel-Keleten. Látogatása célja, hogy előmozdítsa az Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokat.

Mogherini kijelentette azt is, hogy Jeruzsálemnek két ország fővárosának kell lennie, a települést békében és tisztelettel meg kell osztaniuk egymás közt a palesztinoknak és az izraelieknek.

Jeruzsálemben a főképviselő pénteken az erőszak kiújulásának veszélyére hívta fel a figyelmet. Kijelentette, eljött az ideje, hogy az Európai Unió teljes politikai súlyát latba vesse annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz. (MTI)