Az amerikai nagykövetségen folytatta önmaga kivizsgálásának színjátékát Vida Ildikó

politika
2014 november 10., 11:29
comments 852

Sajnos nem olvasta a 444 vasárnapi cikkét a NAV elnöke, amely világosan leírta, hogy felesleges elmennie az amerikai nagykövetségre bizonyítékokat követelni ellen, mert valószínűleg nem kapna ott semmit. Vida ugyanis hétfőn a Hír TV kamerái által kísérve ellátogatott a nagykövetségre, ahol hiába töltött 1 óra 20 percet, nem kapott semmit.

Az eddig a nyilvánosságtól irtózó Vida most ügyvédje, Futó Barnabás társaságában mondott olyanokat, hogy

  • neve hamarabb megjelent a sajtóban, mint ahogy a nagykövetséget ideiglenesen vezető ügyvivő hivatalosan tájékoztatta volna a magyar nyilvánosságot a kitiltási ügyről.
  • hajmeresztő állapotokkal és tájékozatlansággal találkozott az amerikai jogi vádaskodás kapcsán.
  • megdöbbentő számomra, hogy egy jogállamban ilyesmi lehetséges, valakire ujjal mutatnak, és nem a bizonyítékokat követeljük, ami alapján bármilyen eljárás indítható lenne, hanem az érintett személyeket mocskoljuk.
  • kvázi egy kabátlopási ügyről van szó.

A színjáték drámai csúcspontján André Goodfriend a kamerák előtt összefutott Vidával, és a kuncogást súroló hangnemben nyilatkozott is a Hír TV-nek, miközben a NAV elnöke sértődött arckifejezéssel állt mellette.

UPDATE: ideszakértenék (én, akiraly) pár reakciót a Vida által említettekre:

  1. Az amerikai nagykövetség hivatalosan nem tájékoztatta volna a nyilvánosságot, mert a vízumügyeket diszkréten kezelik. Kizárólag azért ismerték el kívételesen nyilvánosan is a kitiltások tényét, mert megjelent a Vida érintettségét is felvető, és azt az amerikaiak bosszújaként bemutató újságcikk a Napi Gazdaságban.
  2. Az amerikaiak a beutazási tilalmat vízumügynek tekintik. Ez nem büntetőeljárás, itt nincsenek bizonyítékok, csak a döntést megalapozó tények (factual basis). Ám ezeket is zártan kezelik, a kitiltottakat legfeljebb kitiltásuk jogi alapjáról (legal basis) tájékoztatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.