Obama közműként kezelné az internetet

külföld
2014 november 10., 16:55
comments 63

Barack Obama amerikai elnök hétfői közleményében nagyon-nagyon komoly változásokat javasolt az internetszolgáltatásban. Itt a beszéde lényegi része:

Az elnök azt mondja, hogy az internetre jogi szempontból közműként kellene tekinteni. Ezzel előírnák a szolgáltatóknak, hogy nem blokkolhatnak legális tartalmakat, nem lassíthatnak vagy gyorsíthatnak oldalakat a saját preferenciáik szerint, és nem kínálhatnak olyan szolgáltatásokat sem, hogy pénzért megkönnyítik egy-egy oldal hozzáférését. Ahogy a Verge összefoglalja:

a szolgáltatóknak minden adatforgalmai azonos módon kellene kezelniük. Lényegében olyanok lennének, mint a vízszolgáltatók, nyomják a netet a lakásokba, de nem lehet befolyásuk arra, hogy pontosan mi és hová áramlik.

Így tehát meg lehetne védeni a szolgáltatókat azoktól a háttéralkuktól, amiket a netszolgáltatók kötnek a tartalomszolgáltatókkal, elérve, hogy bizonyos oldalak szolgáltatónként lassabban vagy gyorsabban működjenek.

Ez nem sokban különbözik attól, amilyen a net most. Obama ezeket a javaslatokat azért tette, mert az internet semlegességéval foglalkozó bizottság ezzel ellentétes ajánlásokat fogalmazott meg, olyanokat, melyek lehetővé tennék a szolgáltatók számára at, hogy gyorsítsanak vagy lassítsanak oldalakat, vagy egyszerűen rákényszerítsék a netezőket arra, hogy csak a szolgáltatónak tetsző webshopokból vásároljanak, a vetélytársaiktól ne.

A nyáron amerikaiak tömkelege mondta el a véleményét erről a tervezetről, és többnyire bírálták is, hiszen a netszolgáltatókon kívül senki nem nyerhetne vele.

Ugyanakkor a tekintetben, hogy milyen eszközről netezünk, már most is fontos, hogy mit tehetnek meg a szolgáltatók és mit nem. Mobilon például most is korlátozhat bizonyos oldalakat a szolgáltató.

Az amerikai netszolgáltatók részvényárfolyamat többéves mélypontra zuhantak, több szolgáltató már közleményben kelt ki Obama javaslata ellen. Obama sokat támadott és bonyolult egészségügyi reformjára utalva azt mondják, hogy ez az internet Obamacare-je lenne, a fejlesztéseket legyilkolná, és hátrányos helyzetbe hozná a szolgáltatókat.

Hogy Obama javaslataiból jogszabály legyen, addig persze még hosszú az út. (TheVerge, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.