Premieren pörgetik a pesti parketten a Norbi Update Lowcarb papírt!

gazdaság
2014 november 10., 09:43
comments 42

Nagy nap a mai, megkezdődött a kereskedés a Norbi-részvényekkel. A papírt a cég menedzsmentje teljesen elszállt árazás mellett (=indokolatlanul drágán) gondolta bevezetni, de szerencsére nem tudtak elég sok befektetőt behülyíteni ahhoz, hogy igazán nagyon magas legyen az ár. A befektetők összesen 831 ezer darabot vittek el a felajánlott 800 ezer-2,2 millió darabból.

Ezért végül az árazási sáv alján, 990 forintos áron vezették be az összesen 5,2 millió részvényt. Ez az üzlet felépítéséből adódóan azt jelenti, hogy a Schobert-házaspár tisztán 138 millió forinttal lett gazdagabb. A közkézhányad 16 százalék, összesen 823 millió forintott szívott fel nagyrészt kisbefektetőktől az első ránézésre gyanúsan optimista üzleti tervekkel kampányoló Update-impérium.

A tőzsdei kereskedés viszont lázasnak egyelőre egyáltalán nem nevezhető:

norbi

Egyelőre elég vékony a forgalom, amint azt a fenti ábra mutatja (amiért köszönet a Concorde-nak). Délelőtt fél 12-kor kevesebb, mint egymillió forintos forgalmat bonyolítottak a részvénnyel, alig 700 darab cserélt gazdát. Mivel ennyire gyér a kereskedés, az árfolyam is nagyon volatilis, előbb felszaladt 1040-re – igen, volt ember, aki közel tíz százalékos pluszban vásárolt a fitneszrészvényből –, aztán lebukott 950-re. Szóval nem mondhatni, hogy a befektetők rávetették volna magukat a részvényre, inkább a "kivárás" vagy az "érdektelenség" írja le pontosan a helyzetet.

Ha valaki úgy gondolja, hogy túl drága a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvénye, és ezt kihasználva szívesen shortolna, az sincs könnyű helyzetben. Ahhoz, hogy egy részvény áresésére játsszunk, akkor előbb kölcsön kell kérni azt valakitől, hogy gyorsan eladjuk, és aztán – miután reményeink szerint összezuhant az árfolyama – olcsóbban visszavásároljuk azt, és a nyereséget bezsebeljük. Az Update részvény mögött azonban annyira nincs tartalom a menedzsment lila ködös ígéretein túl, hogy aligha vett belőle normális alapkelező, aki kölcsönadhatna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.