Sikeresen landolt a Philae az üstökösön!

űrkutatás
2014 november 12., 16:05

Magyar idő szerint 17:03-kor az ESA (Európai Űrügynökség) irányítói megkapták a Rosetta Philae nevű leszállóegységétől a megerősítő jelzést, hogy az rendben leszállt az üstökös felszínére. A rádiójelek 28 percet utaztak amíg elérték a Földet, a landolásra ténylegesen 16:35-kor került sor.

A terveknek megfelelően a Philae az üstököshöz rögzítette magát és folyamatosan kapcsolatban van a Rosetta keringőegységgel.

Amint megérkeznek a Földre az első képek, frissítve lesz a cikk.

Történelmi jelentőségű eredményről van szó, ez az első sikeres landolás egy üstökösön. A Philae teljes mértékben európai építésű, a fedélzeti számítógépét és energiaszabályozó rendszerét magyar szakemberek tervezték.

A Rosetta keringőegység átjátszóként működik a Philae és a földi rádióantennák közt.

Illusztráció. Forrás: ESA
photo_camera Illusztráció. Forrás: ESA

Tegnapi összefoglaló cikkünkben részletesen írtunk a Philae műszereiről, tudományos programjáról.

Update (18:05):

Az ESA megerősítette, hogy a korábban közölt információkkal ellentétben a Philae-nek nem sikerült elsőre rögzítenie magát az üstököshöz. A következő percekben el fogják dönteni az irányítók, hogy újra kilőjék-e a rögzítésért felelős szigonyokat.

Update (18:21):

A Philae leszállótalpain lévő, szintén a rögzítésért felelős csavarok a szigonyokkal ellentétben rendben működtek. A leszállóegység tudományos műszerei gyűjtik az adatokat és a kommunikáció a szondával folyamatos.

Update (18:39):

Ezt a frissen közzétett felvételt ereszkedés közben készítette a Philae:

Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA

Update (19:16):

Ez a kép közvetlenül a landolás előtt készült:

Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA

Update (20:31):

Néhány perccel ezelőtt az ESA sajtótájékoztatót tartott. Bár új képeket nem tettek közzé, sok új információt közöltek.

Az ESA vezetője elmondta, hogy a Philae a tervezett helyen landolt, a tudományos berendezések működnek, továbbítják az adatokat és a tervezett ideig volt kommunikációs kapcsolat a Philae és a Rosetta keringőegység közt.

A Philae-t irányító csapat vezetője arról beszélt, hogy eléggé komplikált, hogy pontosan mi is történt a landolás után. A rádiójel néha szakadozott, de folyamatosan érkeztek a leszállóegységtől a tudományos eredmények. Az adatok egy része arra utal, hogy a Philae a landolás után ismét felemelkedett és elkezdett forogni. Két órával ezt követően megállt a forgás és folytatódott az adatok továbbítása. Bár többször hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak spekuláció, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Philae kétszer érte el a felszínt. Holnap reggel újra felveszik a kapcsolatot a szondával és akkor már jóval több információjuk lesz a pontos helyzetről.

Egy dolog biztos, a küldetést már ezek alapján is sikeresnek lehet nyilvánítani.

Update (csütörtök, 9:50):

A Philae több műszerének adatai arra utalnak, hogy összesen háromszor szállt le tegnap az üstökösön, de már stabilan áll a felszínen. Ma reggel sikerült újra felvenni vele a kapcsolatot, rendben továbbítja az adatokat.

Update (csütörtök, 10:58):

Megérkezett a Philae első felszíni felvétele:

Forrás: ESA
photo_camera Forrás: ESA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.