Tim Geithner: Az EU a válságkezeléskor pénzügyi öngyilkosságot akart elkövetni

Peter Spiegel, a Financial Times újságíró látta a volt amerikai pénzügyminiszter, Tim Geithner válságkezelésről szóló Stress Test: Reflections on Financial Crises című memoárjának nyers változatát. Ebben megsemmisítő kritikát fogalmazott meg az EU válságkezeléséről:

„Teljesen alábecsültem annak a lehetőségét, hogy három évig fognak vergődni. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy hagyni fogják úgy elromlani a dolgokat, ahogy végül is tették.”

Geithner még 2008-ban a Fed New York-i központjának vezetőjeként szembesült a válsággal. Itt 2008 márciusában – a nagy összeomlás előtt – többek közt ő döntött a Bear Stearns megmentéséről, majd szintén benne volt abban a döntésben, hogy a Lehman Brotherst hagyták csődbe menni. Ezzel kirobbant a nagy pénzügyi válság.

Ezután Obama első kormányának pénzügyminisztereként már kiállt a nagy mentőcsomagok mellett. Állami pénzt öntöttek az amerikai autóiparba és bankrendszerbe, majd elárasztották friss pénzzel a gazdaságot. Ebben a cikkünkben hasonlítottuk össze a válságkezelési módszerét Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter EU-s megszorító intézkedéseivel. Geithner mára visszavonult a politikától, és a Wall Streeten, egy befektetési alapnál dolgozik.

Tim Geithner bejelenti az utódját, Jacob Lew-t 2013. január 10-én (Fotó: Mandel Ngan / AFP)

Geithner 2010 februárján a kanadai G7 találkozón jött rá, hogy mivel áll szemben, amikor kiderült, hogy Görögország költségvetési hiánya a korábban előrejelzett 6-tal szemben a GDP 12 százaléka volt.

„Emlékszem, hogy megyek a vacsorára, és ránézek a BlackBerrymre. Kib***ott katasztrófa volt Európában.”

Emiatt a francia részvények is 7-8 százalékot zuhantak, mire Geithner szerint az összes európai vezető a vacsorán arról beszélt, hogy most majd megleckéztetik a görögöket, akik hazudtak nekik, és visszaéltek a helyzetükkel. Azt mondták, szét fogják zúzni Görögországot. Geithner szerint úgy kiborultak azon, hogy a görögök hazudtak, mintha azt mondanák, hogy „Hozzátok a baseballütőket!” Erre állítása szerint azt mondta, hogy „ha rá akarnak lépni azoknak a fickóknak a nyakára, nyugodtan tegyék”, de a lényeg, hogy tartsák egyben a rendszert, és ne engedjék továbbgyűrűzni a válságot Görögországból.

Geuthner arról is írt, hogy a Gazdasági és Monetáris Unió vezetői (főleg a németek és a franciák) teljesen ki voltak borulva azon, hogy bármikor segítenek Olaszországnak, Silvio Berlusconi miniszterelnök nem tartja be az ígéretét, és gyakorlatilag azt mondja nekik: „B*****tok meg!” Ezért 2011-ben megpróbálták rávenni Obamát arra, hogy segítsen megpuccsolni Berlusconit, és ne engedje IMF-hitelek folyósítását, amíg Berlusconi Olaszország vezetője. De Geithner szerint Obama erre azt mondta:

„Nem tapadhat vér a kezünkhöz.”

Ennek ellenére Geithner is egyetértett Merkel és Sarkozy tervével, mert a német társadalom nem támogatta volna, hogy egyre több pénzt öntsenek egy Berlusconi vezetése alatt álló Olaszországba. (via Telegraph)