Tim Geithner: Az EU a válságkezeléskor pénzügyi öngyilkosságot akart elkövetni

eu
2014 november 13., 12:30
comments 28

Peter Spiegel, a Financial Times újságíró látta a volt amerikai pénzügyminiszter, Tim Geithner válságkezelésről szóló Stress Test: Reflections on Financial Crises című memoárjának nyers változatát. Ebben megsemmisítő kritikát fogalmazott meg az EU válságkezeléséről:

„Teljesen alábecsültem annak a lehetőségét, hogy három évig fognak vergődni. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy hagyni fogják úgy elromlani a dolgokat, ahogy végül is tették.”

Geithner még 2008-ban a Fed New York-i központjának vezetőjeként szembesült a válsággal. Itt 2008 márciusában – a nagy összeomlás előtt – többek közt ő döntött a Bear Stearns megmentéséről, majd szintén benne volt abban a döntésben, hogy a Lehman Brotherst hagyták csődbe menni. Ezzel kirobbant a nagy pénzügyi válság.

Ezután Obama első kormányának pénzügyminisztereként már kiállt a nagy mentőcsomagok mellett. Állami pénzt öntöttek az amerikai autóiparba és bankrendszerbe, majd elárasztották friss pénzzel a gazdaságot. Ebben a cikkünkben hasonlítottuk össze a válságkezelési módszerét Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter EU-s megszorító intézkedéseivel. Geithner mára visszavonult a politikától, és a Wall Streeten, egy befektetési alapnál dolgozik.

photo_camera Tim Geithner bejelenti az utódját, Jacob Lew-t 2013. január 10-én (Fotó: Mandel Ngan / AFP)

Geithner 2010 februárján a kanadai G7 találkozón jött rá, hogy mivel áll szemben, amikor kiderült, hogy Görögország költségvetési hiánya a korábban előrejelzett 6-tal szemben a GDP 12 százaléka volt.

„Emlékszem, hogy megyek a vacsorára, és ránézek a BlackBerrymre. Kib***ott katasztrófa volt Európában.”

Emiatt a francia részvények is 7-8 százalékot zuhantak, mire Geithner szerint az összes európai vezető a vacsorán arról beszélt, hogy most majd megleckéztetik a görögöket, akik hazudtak nekik, és visszaéltek a helyzetükkel. Azt mondták, szét fogják zúzni Görögországot. Geithner szerint úgy kiborultak azon, hogy a görögök hazudtak, mintha azt mondanák, hogy „Hozzátok a baseballütőket!” Erre állítása szerint azt mondta, hogy „ha rá akarnak lépni azoknak a fickóknak a nyakára, nyugodtan tegyék”, de a lényeg, hogy tartsák egyben a rendszert, és ne engedjék továbbgyűrűzni a válságot Görögországból.

Geuthner arról is írt, hogy a Gazdasági és Monetáris Unió vezetői (főleg a németek és a franciák) teljesen ki voltak borulva azon, hogy bármikor segítenek Olaszországnak, Silvio Berlusconi miniszterelnök nem tartja be az ígéretét, és gyakorlatilag azt mondja nekik: „B*****tok meg!” Ezért 2011-ben megpróbálták rávenni Obamát arra, hogy segítsen megpuccsolni Berlusconit, és ne engedje IMF-hitelek folyósítását, amíg Berlusconi Olaszország vezetője. De Geithner szerint Obama erre azt mondta:

„Nem tapadhat vér a kezünkhöz.”

Ennek ellenére Geithner is egyetértett Merkel és Sarkozy tervével, mert a német társadalom nem támogatta volna, hogy egyre több pénzt öntsenek egy Berlusconi vezetése alatt álló Olaszországba. (via Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.