Hát persze, hogy egy volt Századvéges irányítja a Miniszterelnökségen a Századvég milliárdos megbízásának végrehajtását

A Miniszterelnökség nem bízza a véletlenre, hogy minden simán menjen az 1,3 milliárd forintos amerikai lobbiprojektben. Emlékeznek, ez az a pályázat

A megkötött szerződést az amerikai Igazságügyi Minisztérium egyik oldalán lehet megtalálni, ahol a külföldi államok érdekében lobbizó amerikai cégeknek kell regisztrálniuk magukat. Amerikában egy kicsit komolyabban veszik a lobbizásra vonatkozó szabályokat, mint itthon.

A Századvég konzorciumban nyerte meg az 1,3 milliárd forintos lobbipályázatot, két amerikai cég, a Liberty International Group LLC és az SLI Group LLC a konzorcium külföldi tagja Most felkerült az amerikai igazságügyhöz mindkét vállalkozás nyilatkozata.

A papírokból az is kiderül, hogy a Miniszterelnökség részéről ki tartja a kapcsolatot a Századvéggel.

„Megbízott a szerződésben meghatározott kötelezettségeit a jelen szerződésben kijelölt kapcsolattartó utasításai szerint (...) szerint köteles ellátni.”

Az utasításokat pedig Kern Tamás helyettes államtitkár adja a Századvégnek.

A Miniszterelnökség munkatársa több szálon is kötődik a Miniszterelnökség pályázatán nyertes Századvéghez. Kern például a Századvég tudományos főmunkatársa volt, jelenleg is szerepel a Századvég oktatóinak listáján.

Ez utóbbi egyébként igazán izgalmas helyzeteket eredményezhet, ugyanis a Századvég „politikai kommunikációs tanácsadó” képzésén Kern helyettes államtitkár az egyik oktató, a szakmai vezető pedig Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég egyik igazgatója. A lobbis megbízásánál a felállás pont fordítva van: a megbízó Miniszterelnökségről részéről Kern utasít, a megbízott Századvég részéről pedig Barthel-Rúzsa fogadja az utasításokat a papírok szerint.

szazadveg111

Kern 2011-ben tanácsadóként rajta volt a Fidesz frakció fizetési listáján.

A Századvég és a kormányzat között egyébként is olyan könnyű az átjárás, hogy néha nem könnyű követni, hogy éppen ki hol dolgozik.