Tudtad, hogy a szelektív hulladékgyűjtőnek nem kell büdösnek és rondának lennie?

Hulladék
2014 november 17., 13:14

Íme, a szelektív hulladékgyűjtő sziget, ahogy mi ismerjük:

A Szépvölgyi út büszkesége
photo_camera A Szépvölgyi út büszkesége

Undorító, ronda, koszos műanyagládák, az egyszeri zöld próbálja úgy belerakni a papírt, műanyagot, üveget, hogy ne kelljen hozzáérnie sem a széléhez. Kistelepülésen általában sárban kell megállni mellette, mert a polgármester nem akarta szem elé rakni, nagyvárosban pedig rendszerint üvegcserép ropog a talpunk alatt szemétdobálás közben, mert a csövesek rendszeresen kiborogatják az üveggyűjtőt, visszaváltható darabok után kutatva.

Pedig nem kellene ennek ilyennek lennie. Ilyen is lehetne (mondjuk a spanyolok felmoshatnák néha a szegélyét meg a díszburkolatot):

Szelektív hulladékgyűjtő sziget Palma de Mallorcán
photo_camera Szelektív hulladékgyűjtő sziget Palma de Mallorcán

Bizonyára számos európai nagyvárosban mentem már el úgy effajta kulturált, praktikus hulladékgyűjtők előtt, úgy, hogy észre sem vettem, mit nem veszek észre épp. Mallorca legnagyobb városában ellenben pont ürítettek egy ilyen konténert, amiről addig fel se tűnt, hogy konténer. Hiszen a tartály a föld alatt van, csak egy kis része nyúlik a felszín fölé. Az egyik ilyen cuccokat készítő gyártó, a holland Sulo ezt a jellegzetességet felhasználva találóan nevezte el rendszerét Icebergnek (Ildikó: jéghegy! Nincs mit.)

Sajnos, mire telefonomat rávettem, hogy kezdjen el videót készíteni, az ürítőautó már eltávozott, de internet is van a világon, tehát meg tudom mutatni, mit is láttam október 30-án Palmán:

link Forrás

Ahogy utánaolvastam a témának, kiderült, hogy a legfejlettebb ilyen kukákban telítettség-érzékelő van, meg jeladó, és ha érzi, hogy feszül a pocakja, maga hívja a kukásautót. A jelzés befut a rendszerbe, ahol a számítógép real-time tervezi meg a gyűjtőkocsiknak a mindenkori optimális útvonalat, így a lehető leggazdaságosabban haladhat a begyűjtés.

Spanyol néni eteti a szelektív gyűjtőt
photo_camera Spanyol néni eteti a szelektív gyűjtőt

Már csak egy a kérdés: Magyarországon mikor váltjuk le ilyennel ezeket a szigeteket? (A képeket mind ma reggel készítettem.)

Felcsút!4!!!
photo_camera Felcsút!4!!!
Herceghalom, a konténerek egyik töltőnyílása a fűről érhető el
photo_camera Herceghalom, a konténerek egyik töltőnyílása a fűről érhető el
Herceghalom, B oldal: az aszfalt után állították a földre az edényeket, hadd' dagassza a polgár a sarat
photo_camera Herceghalom, B oldal: az aszfalt után állították a földre az edényeket, hadd' dagassza a polgár a sarat
Újpesti gyűjtősziget, élőszereplővel
photo_camera Újpesti gyűjtősziget, élőszereplővel
Pusztaszeri út, különdíjas elhelyezés az út közepén, hogy a kocsitól a forgalmon át kelljen szaladgálni a flakonokkal, üvegekkel
photo_camera Pusztaszeri út, különdíjas elhelyezés az út közepén, hogy a kocsitól a forgalmon át kelljen szaladgálni a flakonokkal, üvegekkel
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.