Vajon melyik három magyar tulajdonban lévő bolthálózat támogatja a leghatározottabban a KDNP kommunista ötletét a vasárnapi zárva tartásról?

gazdaság
2014 november 18., 07:13

A CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést

- közölték a cégek az MTI-vel.

Azt már korábban jelezték elemzők, hogy a KDNP teljesen értelmetlen, de annál károsabb törvényjavaslata – melynek fő célja, hogy előírja nekünk, hogy hogyan tölthetjük el a szabadidőnket, szóval ebben az értelemben eléggé kommunista – inkább a forgalom nagyobb részét a kisebb boltokkal besöprő CBA-Coop-Reál hármasnak kedvez, a nagyobb hipermarketek kárára. A javaslat ugyanis kivételt teremtene a 400 négyezetméter alatti boltok esetében, és további kivételezésekre is lehetőséget ad. Egyébként ezt a három franchise-rendszerben működő bolthálózatot a Tesco és a Spar esetében hatvanszorosára emelt Nébih-adó is sokkal kevésbé sújtja.

A közlemény szerint persze szó sincs a versenyelőnyről:

a korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség. 

A társaságok szerint "a vásárlók számára hat nap hosszított nyitva tartása elegendő lehetőséget ad a termékek beszerzésére, illetve a vasárnap nyitva maradó üzletek az élelmiszer-, és egyéb alapvető termékek megvásárlását is biztosítani tudják". Bár nem zárkóznak el a további szakmai egyeztetésektől, kinyilvánították, hogy "a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának helyességét alapvetőnek, annak bevezetéséből származó pozitívumokat megkérdőjelezhetetlennek tartják".

Azt is garantálja a három cég, hogy nem lesznek elbocsátások. (Ami kérdés, hogy hogyan garantálható, ha egyszer franchise rendszerben, központi irányítás nélkül működnek a boltok.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.