Lemészárolják a maradék magánnyugdíjpénztárakat is

2014 november 21., péntek 15:25
547

Meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, amelynél a taglétszámhoz képest a befizetők aránya nem éri el a 70 százalékot a fél éves vizsgálati periódusban

– áll az NGM költségvetést megalapozó törvényében. A Horizont Magánnyugdíjpénztár (a korábbi AXA, ami azóta az ING-t is bekebelezte, és így a piac legnagyobb szereplőjévé vált) úgy látja, hogy

"a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt."

Ugyanis most a magánnyugdíjpénztáraknál 10 százalék alatti a befizetők aránya a tagságon belül (a Horizont szerint nem is tagdíjból, hanem tagok és külső szervezetek támogatásából működtek a magánkasszák), és az önkéntes pénztáraknál is 30-60 százalák között mozog. Ez a kitétel tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy megszűnik a magánnyugdíj-szektor maradéka is. A maradék 4 darab magánnyugdíjpénztár egyébként mintegy 200 milliárd forintot kezel, és picivel több, mint hatvanezer tagjuk van.

Mindezt egyébként mi mással is magyarázná a kormány, mint a "vagyon védelmével".

Ha megszűnik egy magánnyugdíjpénztár, akkor a tagok átlépnek egy másikba – ami bajos lesz, ha megszűnik az összes –, vagy pedig mennek vissza az államhoz. Ezt a magánnyugdíjpénztáraknál maradók nyilván szeretnék mindenáron elkerülni, de a jelek szerint nem lesz más lehetőségük.

A rájuk jutó pénzt pedig át kell utalni az állami nyugdíjkasszába.

Ide tartozik, hogy az a mintegy háromezermilliárd forint, amit még 2011-ben eltulajdonított az állam a magánkasszáktól, nos ennek az utolsó fillérjeit is elköltötték, ezért ugyanez a törvény rendelkezik arról, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot meg is szüntetik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt