Mi a közös az Éhezők Viadala gonoszaiban és valódiakban?

hirdetés
2014 november 22., 19:22
comments 26
ad

Nagyon is sok, érdemes belőle tanulni!

- Suzanne Collins szerint legalábbis, aki a könyveket írta.

Például a propaganda


Az írónő többször fejtegette már, hogy tanítani is akart a könyvek megírásával, nem csak szórakoztatni és pénzt keresni. Az új rész nagy tanítása szerinte, hogy mennyire el tudja csavarni az emberek fejét a háborús propaganda:

A kiválasztott első részének egy nagyon hangsúlyos témája a médiaháború. Manapság a fiatalok szerintem nem is igazán tudják, hogy a telekommunikáción keresztül mennyire manipulálhatóak politikailag.

A filmben Peeta (Josh Hutcherson), a Capitolium agymosott fogjaként, de élére vasalva, hitelesen próbálja leállítani a lázadókat - Katniss (Jeniffer Lawrence) pedig pont fordítva. Szóval kinek higgyen, aki nem olyan bennfentes, mint mi, a nézők/olvasók?

Peeta videóüzenetei kísértetiesen hasonlítanak azokra, amiket az elfogott ellenséggel csináltatnak a háborúban, ahol arra kényszerítették őket, hogy a hazájuk és kultúrájuk ellen beszéljenek. Ami nem szándékos, ugyanis a filmeket még ezek előtt forgattuk.

Ez persze nem újkeletű dolog, régóta így mennek a hadviselés dolgai. Csak most az új technológiáknak köszönhetően minden sokkal gyorsabb lett, az üzenetek azonnal elérik azokat, akiket céloztak.

(Ez a poszt Az Éhezők Viadala –A kiválasztott I. forgalmazójával, a Forum Hungary-vel együttműködésben készült.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.