Tudod mit üzen neked a rendőrség, ha egy buli után megerőszakolnak? "Tehetsz róla"

bűnügy
2014 november 22., 02:29
comments 1552

Tavaly iszonyú nagyot ment a rendőrség bűnmegelőzési kisfilmje. Emlékeznek, a Yolo főtörzses, amiben a srácok és lányok a buliban isznak, beleslukkolnak egy cigibe, aztán kb. mindenki kórházba kerül. Annyira jó lett volna azt a vonalat folytatni. Nem valószínű, hogy bármilyen bűncselekményt megelőzött, de szórakoztató volt, és főleg nem ártalmas.

Ez a tulajdonsága csak most, egy évvel később értékelődött fel igazán, amikor a pécsi rendőrök kijöttek az új, Selfie című klipsorozattal, ami nem nagyon vicces, viszont simán káros is lehet. A videókat Index vette észre.

A 3 darab 50 másodperces klipben 3 lány megy bulizni. Ha jól értem

  • kihívóan felöltöznek,
  • kifestik magukat
  • sokat isznak
  • táncolnak
  • fiúznak
  • aztán az egyikük egyedül marad
  • és őt megerőszakolják.

A szlogen:

"Tehetsz róla, tehetsz ellene"

Olyan valószínűtlennek tűnik, hogy az egyetemi szexuális visszaélések miatti botrányok közepén ezzel álljanak ki. (Az első részt a poszt megjelenése óta levették a Youtube-ról, ezért az indás beágyazás.)

A nők ellen elkövetett szexuális erőszak okait, körülményeit és következményeit sok kutatás vizsgája. Ez egy összetett, és bizonyos részleteiben vitatott probléma. Abban azért a legtöbben egyetértenek, hogy ha egy ilyen történetben

azt a szereplőt kell kiemelni, aki "tehet róla", az nem az erőszak áldozata, hanem az erőszakot elkövető bűnöző.

Ez a kisfilm viszont nem az elkövetőről, vagy a potenciális elkövetőnek szól. Ez az áldozatokról, a potenciális áldozatoknak szól. Nekik üzeni a rendőrség, hogy tehetnek róla.

Nagyon érdekes összehasonlítani a magyar klipet ezzel a portugál videóval. Ebben is van csinos lány, kivágott ruha, ital, tánc és fiú. De mindezek ellenére nem a lány tehet róla, hanem az erőszakosan közeledő fiú. Ő kerül a középpontba, és neki kell megértenie, hogy a "Nem, az nemet jelent". Nagyon más világ.

Szóval már önmagában is érdekes, hogy a magyar rendőrség áldozatoktól várja, hogy változtassanak a viselkedésükön, a lányoknak üzennek, hogy mi a helyes, és nem pedig a fiúknak, hogy mi nem az.

Ez nem jelenti azt, hogy a fiatal nőknek ne lehetne fontos dolgokat mondani arról, hogy vigyázzanak magukra. Közben egyáltalán nem triviális, hogy mi számít praktikus tanácsnak, ami valóban csökkenti az erőszak esélyét, és mi az, ami már káros áldozathibáztatás, ami meg ront a helyzeten.

A ruházattal kapcsolatos ügyek elég egyértelműek.

Nem találtam olyan kutatást, ami összefüggést bizonyított egy szexuális bűncselekmény elkövetése, és az áldozat öltözködése között. Ezzel szemben olyan kutatást végeztek, ami kimutatta, hogy a férfiak döntő többsége nem gondolja egy kivágott ruha láttán, hogy az azt viselő nő azt akarja, hogy megérintsék, vagy hogy egy ilyen ruha miatt a férfiak elveszítenék az önuralmukat.

Az Egyesül Államokban szövetségi törvény tiltja, hogy az áldozat ruhájának kihívóságát bizonyítékként használják nemi erőszakok ügyében. Az állam nagyon határozottan azt mondja, egyébként már az 1970-es évek óta, hogy nem lehet befolyásoló körülmény egy erőszaknál az, hogy mit visel az áldozat, ez egyetlen elkövető számára sem lehet mentség. Ami ennél is érdekesebb, hogy kutatások szerint elkövetők szinte soha nem is hivatkoznak az áldozat ruhájára ilyen ügyek során.

Az ivás már komplikáltabb.

Egy tökéletes világban egyetlen nőnek sem kellene az alkoholfogyasztásnál számításba vennie, hogy ha túl sokat iszik, akkor meg is támadhatják, és nem is ennyire egyértelmű az összefüggés az alkohol és az erőszak között, de összefüggés igenis van.

A legerősebb egyébként itt sem az áldozat, hanem az elkövető piálásra vonatkozik: az ivás biztosan növeli a nemi erőszak elkövetésének kockázatát.

Az áldozat alkoholfogyasztása is számít. Egy kutatás szerint az egyetemi erőszakok 7,8 százalékát követik el olyan nők ellen, aki szabad akaratukból fogyasztottak a támadás előtt alkoholt. Más kutatások szerint az áldozatok 40-50, az elkövetők 70 százaléka ivott a támadás előtt. Különösen éppen az olyan rövid idő alatt, nagy mennyiségben fogyasztott italnak van negatív hatása, mint amit a magyar klipben bemutatnak.

Szóval a rendőrség joggal hívná fel a figyelmet arra, hogy az ivás, különösen a mértéktelen piálás kockázatnövelő tényező, de az egészen biztos, hogy ezt nem így kellene tennie.

Az áldozat hibáztatásának, kézzelfogható, káros következményei vannak. Ennek a jelenségnek iszonyú kiterjedt irodalma van.

A nemi erőszakoknak csak a töredékét jelentik a rendőrségen. Az amerikai statisztikák szerint 100 erőszak közül

  • ~40-et jelentenek a rendőrségnek
  • ~10 esetben van letartóztatás
  • ~4 esetben ítélet
  • ~3 esetben kerül a nemi erőszak elkövetője börtönbe.

Az amerikai Igazságügyi minisztérium kutatásai szerint az erőszakok elhallgatásának egyik fő oka, hogy az  áldozat tart tőle, hogy őt fogják vádolni a történtekért, azt fogják mondani, hogy tehet róla.

Az elhallgatás különösen erős azokban az esetekben, ahol az áldozat ivott. Csak 2 százalék fordul a rendőrséghez, ha ittas volt, amikor megtámadták.

Nem nehéz elképzelni, hogy ezeken a számokon egyáltalán nem javít, hanem ront a pécsi rendőrség új bűnmegelőzési videója.

Pécsen 2012-ben gyilkolták meg Bándy Katát, 2013 tavaszán pedig Páva Zsolt polgármester lányát támadták meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.