Négy évig élt egy féreg egy férfi agyában, most kezdenek rájönni, hogy hogyan

meghökkentő tudomány
2014 november 24., 11:40
comments 63

A hétvégén már írtunk róla, hogy brit tudósok megfejtették annak a galandféregfajnak a titkát, amelynek egyik egyede négy évig élt egy kínai férfi agyában úgy, hogy közben öt centit vándorolt is.

A Nagy-Britanniában élő kínai férfi éveken át szenvedett bénító neurológiai panaszoktól. Fájt a feje, memóriazavarai voltak, és még rohamokat is kapott. Betegsége okára nem volt magyarázat. Az agyából vett szövetminta gyulladást mutatott, de ez nem magyarázta a tüneteket.

Egy újabb biopszia aztán váratlanul fényt derített az okokra.

A bemetszés során galandférget húztak ki az agyából.

Az egycentisre nőtt féreg négy éve élhetett az agyában, ezidő alatt öt centit haladt a jobb agyféltekéből a balba.

A férget a a Wellcome Trust Sanger Institute kutatói vizsgálták, feltérképezték a genómját. Ez alapján kiderült, hogy egy rendkívül ritka alfaj, a Spirometra erinaceieuropaei egyik egyede garázdálkodott a férfi agyában.

A Spirometra erinaceieuropaei kifejezetten ritkán fertőz embereket. "2003 előtt mindössze 300 ismert esetet írt le a szakirodalom, általában Kínából vagy Délkelet-Ázsiából. A Spirometra erinaceieuropaei vízben él, az emberi szervezetbe leginkáfertőzött rákfélék, vagy kétéltűek és hüllők nyers húsát fogyasztfa kerülhet be.

A Spirometra erinaceieuropaei egyik érdekes tulajdonsága, hogy genómja 1,26 milliárd bázispárból áll, ami "majdnem az emberi genóm összetetségével vetekszik", mondta a kutatás vezetője, Dr. Hayley Bennett. A többi galandféregfajta genómja tizedekkora.

A Spirometra erinaceieuropaei genómjának egyik sajátossága, hogy olyan genetikai szekvenciák sokaságából áll, melyek mind a proteinek lebontásában segítik: lényegében így tud behatolni a hordozója szerveibe.

Praktikus oldala is volt a felfedezésnek. Kiderült, hogy ez a galandférekg rezisztens a leggyakrabban használt féregtelenítő hatóanyagra, az albendazole-ra. A genóm feltérképezésétől azt remélik, hogy hamarosan speciálisan a Spirometra erinaceieuropaei ellen kifejlesztett gyógyszerek is piacra kerülhetnek. (Via Popular Sciences)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.