Orbán újabb német lapban folytatta az egyensúlyozást orosz ügyben

2014 november 24., hétfő 9:41
309

Elhatárolódott saját tusnádfürdői gondolataitól Orbán Viktor miniszterelnök a német üzleti napilapnak, a Handelsblattnak adott interjújában, és Oroszországtól is igyekezett távolságot tartani, de csak miután a megszokott paternalista hangnemben beszélt az ellene tüntetőkről.

Az interjú címe: Nem közeledünk Oroszországhoz.

Orbán kifejtette, szerinte azért tüntetnek ellene most a budapesti utcákon, mert túl gyenge a parlamenti ellenzék. És egyébként sem az ő távozását követelik, hanem azt, hogy takarodjon el az utóbbi 25 év elitje.

A miniszterelnök állítása szerint "ismeri ezt az érzelmi helyzetet", és azt kívánja, hogy "a fiatal nemzedék is találja meg a politikai hangját", és ha "ez a mozgalom aztán a megfelelő hangfekvést is megtalálja", akkor "beszélhetünk egymással".

Orbán a Handelsblattnak teljes erődobással próbált visszalépni a tusnádfürdői beszédében megfogalmazottaktól. Azt mondta, hogy ő nem tanúsított rokonszenvet a  tekintélyelvű kormányzati rendszerekkel, csak "tényeket rögzített".

"A kínai modellhez kínaiak kellenek, az oroszhoz oroszok, Magyarországon és Európában ezek a megoldások használhatatlanok"

- mondta Orbán.

Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy "Magyarország nem közeledik Oroszországhoz, de nem is távolodik tőle". Orbán felidézte a Szurgutnyeftegaz Mol-részvényeinek megvásárlását (amivel továbbra is hatalmas bukóban van egyébként a magyar állam), ezzel ugyanis őszerinte megvédte Magyarország szuverenitását.

"Magyarország szempontjából elmondhatom, hogy Oroszország befolyása Közép-Európában ma sokkal csekélyebb, mint 2010-ben volt"

- tette hozzá.

:-D

De hogy teljes legyen az egyensúlyozás, azt is megállapította Orbán, hogy érdekeink nem egyeznek az Egyesült Államokéval sem, "ennek látjuk most politikai eredményét".

(Handelsblatt, MTI.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt