Orbán újabb német lapban folytatta az egyensúlyozást orosz ügyben

2014 november 24., hétfő 8:41

Elhatárolódott saját tusnádfürdői gondolataitól Orbán Viktor miniszterelnök a német üzleti napilapnak, a Handelsblattnak adott interjújában, és Oroszországtól is igyekezett távolságot tartani, de csak miután a megszokott paternalista hangnemben beszélt az ellene tüntetőkről.

Az interjú címe: Nem közeledünk Oroszországhoz.

Orbán kifejtette, szerinte azért tüntetnek ellene most a budapesti utcákon, mert túl gyenge a parlamenti ellenzék. És egyébként sem az ő távozását követelik, hanem azt, hogy takarodjon el az utóbbi 25 év elitje.

A miniszterelnök állítása szerint "ismeri ezt az érzelmi helyzetet", és azt kívánja, hogy "a fiatal nemzedék is találja meg a politikai hangját", és ha "ez a mozgalom aztán a megfelelő hangfekvést is megtalálja", akkor "beszélhetünk egymással".

Orbán a Handelsblattnak teljes erődobással próbált visszalépni a tusnádfürdői beszédében megfogalmazottaktól. Azt mondta, hogy ő nem tanúsított rokonszenvet a  tekintélyelvű kormányzati rendszerekkel, csak "tényeket rögzített".

"A kínai modellhez kínaiak kellenek, az oroszhoz oroszok, Magyarországon és Európában ezek a megoldások használhatatlanok"

- mondta Orbán.

Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy "Magyarország nem közeledik Oroszországhoz, de nem is távolodik tőle". Orbán felidézte a Szurgutnyeftegaz Mol-részvényeinek megvásárlását (amivel továbbra is hatalmas bukóban van egyébként a magyar állam), ezzel ugyanis őszerinte megvédte Magyarország szuverenitását.

"Magyarország szempontjából elmondhatom, hogy Oroszország befolyása Közép-Európában ma sokkal csekélyebb, mint 2010-ben volt"

- tette hozzá.

:-D

De hogy teljes legyen az egyensúlyozás, azt is megállapította Orbán, hogy érdekeink nem egyeznek az Egyesült Államokéval sem, "ennek látjuk most politikai eredményét".

(Handelsblatt, MTI.)