Orbán újabb német lapban folytatta az egyensúlyozást orosz ügyben

POLITIKA
2014 november 24., 09:41
comments 308

Elhatárolódott saját tusnádfürdői gondolataitól Orbán Viktor miniszterelnök a német üzleti napilapnak, a Handelsblattnak adott interjújában, és Oroszországtól is igyekezett távolságot tartani, de csak miután a megszokott paternalista hangnemben beszélt az ellene tüntetőkről.

Az interjú címe: Nem közeledünk Oroszországhoz.

Orbán kifejtette, szerinte azért tüntetnek ellene most a budapesti utcákon, mert túl gyenge a parlamenti ellenzék. És egyébként sem az ő távozását követelik, hanem azt, hogy takarodjon el az utóbbi 25 év elitje.

A miniszterelnök állítása szerint "ismeri ezt az érzelmi helyzetet", és azt kívánja, hogy "a fiatal nemzedék is találja meg a politikai hangját", és ha "ez a mozgalom aztán a megfelelő hangfekvést is megtalálja", akkor "beszélhetünk egymással".

Orbán a Handelsblattnak teljes erődobással próbált visszalépni a tusnádfürdői beszédében megfogalmazottaktól. Azt mondta, hogy ő nem tanúsított rokonszenvet a  tekintélyelvű kormányzati rendszerekkel, csak "tényeket rögzített".

"A kínai modellhez kínaiak kellenek, az oroszhoz oroszok, Magyarországon és Európában ezek a megoldások használhatatlanok"

- mondta Orbán.

Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy "Magyarország nem közeledik Oroszországhoz, de nem is távolodik tőle". Orbán felidézte a Szurgutnyeftegaz Mol-részvényeinek megvásárlását (amivel továbbra is hatalmas bukóban van egyébként a magyar állam), ezzel ugyanis őszerinte megvédte Magyarország szuverenitását.

"Magyarország szempontjából elmondhatom, hogy Oroszország befolyása Közép-Európában ma sokkal csekélyebb, mint 2010-ben volt"

- tette hozzá.

:-D

De hogy teljes legyen az egyensúlyozás, azt is megállapította Orbán, hogy érdekeink nem egyeznek az Egyesült Államokéval sem, "ennek látjuk most politikai eredményét".

(Handelsblatt, MTI.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.