Így szereti a családokat a kormány

anyaság
2014 november 27., 17:42

Írtunk már róla, hogy a közelmúlt két bejelentése, a vasárnapi zárva tartás és az újabb közszolgálati létszámcsökkentés miatt nők tömegei válhatnak munkanélkülivé. Eközben havonta jelentik be örömmel, az EU-ban példátlanul bővül Magyarországon a női foglalkoztatás.

A vasárnapi zárva tartásról egyelőre nincs döntés, csak érvek szállnak keresztül kasul a médián, ám a másik projekt, a nők hazazavarása a közszférából már jó úton halad.

A kormányzati tisztségviselőknek, akárcsak a kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottaknak a háromnegyede nő. Ezen a két területen minden elbocsátás azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nők veszítik el az állásukat.

Láthattuk tavaly, hogy a pedagógusi életpályamodellt is sikerült úgy megalkotni, hogy hátrányba hozzák vele az anyákat. Úgy tűnik, a trend változatlan.

Nem vitatjuk, a drága és kevéssé hatékonyan működő közszférában valóban aránytalanul sokan dolgoznak, és tény, hogy nagyon kevéssé kiegyenlítettek a nemi arányok. Hogy ez miért alakult így, azt viszonylag könnyű végiggondolni. Ezek biztos, viszonylag jól fizető irodai állások. Jellemzően kevés az utazás, fix a munkaidő, visszavesznek gyes után. Lassú, de kiszámítható, diplomásoknak való karrierút. Emellett még csak-csak teljesíthető az otthoni – hazánkban gyakorlatilag kizárólag a nőkre maradó - második műszak is.

Eddig legalábbis így volt. A kiszámíthatóságnak azonban vége, hiába maradt a kormány.

A nagyiktól már megszabadultak, most a szülőkön a sor

A Miniszterelnökség után úgy hírlik több tárca, illetve számos minisztériumi háttérintézmény is bevezeti a tízórás munkanapot. (Vagy előbb-utóbb a Miniszterelnökségbe olvasztják azokat is, majdnem mindegy.) Az ezt be nem vállaló családos emberek, nyilvánvalóan túlnyomó többségükben nők "elengedésével" persze nem is titkolják, hogy pénzt takarít meg a tárca, hiszen egy pályakezdő fiatal nemcsak jobban terhelhető, de jóval kevesebbet kell fizetni neki a bértábla szerint, mint egy idősebb, hosszabb munkaviszonnyal rendelkező munkavállalónak. Megmondták, hogy tessék inkább unokázni, a magyar nyugdíjas másra úgysem jó.

Az idősebb nőket két lépésben távolították el a közszférából. Először a negyven év szolgálati idő utáni - egyébként férfiakkal szemben durván diszkriminatív, de iszonyatosan drága - nyugdíjba vonulás "lehetőségével" küldték nyugdíjba a nőket. Azután pedig - ha a bírói kar kényszernyugdíjazását nem számítjuk - 2013 júliusában hajigálták ki tömegesen (nemüktől függetlenül) a nemszeretem hatvanasokat. Egy 2012-es, év végi kormánydöntés szerint csak néhány nagyon indokolt esetet és bizonyos, mentességet szerzett területek (egészségügyi, főiskolai, egyetemi dolgozók) kivételével meg kell szüntetni a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát. Az alapjogi biztos szerint alkotmányellenesen.

Most a szülők következnek. Miért? Mert nem állják a versenyt.

Anyák, apák, idősek: őket hiába védik a törvények, hogy kiegyenlítsék az esélyeiket, maga a családbarát kormányzat is kijátssza ezeket a szabályokat.

A frissdiplomás közszolgák olcsóbbak, nem panaszkodnak, ha hosszú a munkaidő, ambiciózusak, meg akarják harapni a világot. A tapasztaltabb szakemberek meg hiába építették arra karrierjüket, hogy kiszámítható és viszonylag családbarát rendszerben dolgozhatnak tisztességgel, viszonylag jó pénzért, ők egy ilyen helyzetben egyszerűen nem versenyképesek.

Segítség, szülőképes nők dolgozni járnak az üzletekbe, még hétvégén is!!4!

Nem tagadjuk, mindig gyanús, ha a KDNP meg akarja védeni valamitől a nőket, mert ilyenkor általában arról van szó, azt remélik, hogy az emberek valamilyen szabadságát korlátozva azok majd rögtön gyerekcsinálásba kezdenek, a nők pedig azt teszik majd, amire a kereszténydemokraták szerint teremtettek: otthon, a családdal foglalatoskodnak.

A boltbezárások kapcsán vö.: szabad vasárnap is erről van szó.

Rétvári Bence KDNP-s képviselő szerint "a kereskedelmi dolgozók több mint háromnegyede nő, és a vasárnapi munkavégzés a nőket, családanyákat a férfiaknál háromszor hátrányosabban érinti."

Érdekes lenne rájönni, ezt hogy számolta ki a volt államtitkár. Meg az is, hogy honnan veszi, hogy a kiskereskedelemben dolgozó nők egyúttal családanyák is. A férfi kollégáik kapcsán érdekes módon nem került szóba, hogy ők vajon családapák-e, vagy az is lehet, hogy a családapáknak a kereszténydemokraták szerint nem feltétlenül otthon van a helye vasárnap a húsleves és a rántott hús mellett.

Hat nappal később az "egyeztetések" során megtudtuk, Szatmáry-Jähl Angéla, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség kamugyanús szervezetének elnöke, fideszes önkormányzati képviselő, és Nemzetgazdasági Minisztérium volt államtitkárának édesanyja szerint az érintett dolgozók nem is 75, de egyenesen 90 százaléka nő, és fontos, hogy ők a családjukkal együtt tudjanak lenni. Mert nők. A férfiaknak, meg a férfiak családjainak ez nyilván nem fontos, de a nőknek bezzeg!

De nem is ez a legjobb, hanem az, hogy Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt a szabad vasárnap védelme kapcsán, hogy a kereskedelemben 550 ezer ember dolgozik, akiknek a felmérésük szerint

75 százalékuk nő, és 51 százalékuk szülőképes.

Szülőképes. Ha meg képes (ezt is honnan veszik vajon: bevizsgálták az állományt?!), akkor ez a dolga, nem más.

A másik 49 százaléknak is kész a terv, hogy mit csináljon. Az eddig elbocsátott közszolgákkal együtt ők lesznek az új idős-vagy betegápolók, esetleg közmunkások. Maradjanak csak otthon, hátha ettől majd több gyerek születik (persze nem fog), de ingyendajkának, idősgondozónak is jók lesznek a fittebb hatvanasok.

Lesz majd dolog otthon elég

A VS.hu számolt be róla, hogy a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a bentlakásos szociális intézmények a jövőben belépési hozzájárulást szedhetnek, akár 8 millió forintos összegig. Hogy kik fogják ezt kifizetni? A fogyatékos- idős- vagy pszichiátriai betegek hozzátartozói. Ha szeretnék a hozzátartozót otthonban gondoztatni, de nem tudják megfizetni, és van egy munkanélküli nő a családban, akkor bingó: jó eséllyel ő lesz az, aki megnyerte magának a feladatot. Beállhat 29-53 ezer forint ápolási díjért idős- vagy beteggondozónak. Minisztériumból, vagy a pult mögül az ágytálhoz.

Mi történik itt? Vajon csak a helyükre akarják tenni politikusaink a nőket? Mármint arra a helyre, ahol szerintük lenniük kell, először a szülőszobára aztán pedig munka híján maradjanak csak otthon, a család mellett? Esetleg csak észre sem veszik, milyen következményekkel járnak ezek a lépések?

(Ha valaki netalántán azt hinné, hogy a női munka felesleges, és mindenki jobban járna, ha a nőket visszazavarnák végre a fakanál mellé, az olvassa el ezt a régebbi posztunkat. Egy kereset sehol sem elég a jóléthez.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.