Nekünk te ne szóljál be, mert kicsinálunk

Média
2014 november 29., 06:47

Azt hallották, hogy Várady Zsolt, aki részt vett kormányellenes tüntetéseken, sőt többször fel is szólalt, szívott már füvet életében? És azt, hogy egy másik magyar állampolgár, aki nem ért egyet a kormánnyal, egyszer nem adott meg egy elsőbbséget, és emiatt balesete volt? És azt, hogy egy harmadik ember, aki nem a Fideszre szavazott, nem töltötte ki szakmai gyakorlatának idejét a Miniszterelnökségen?

Mostanában ilyen ügyek után nyomoz a Hír Tv, erről ír a Magyar Nemzet. Csütörtökön kezdték:

"kábítószerrel visszaélés miatt indult korábban büntetőeljárás a kormányellenes tüntetések egyik szónoka ellen. Várady Zsolt megerősítette a Hír TV értesülését."

Ami nem volt benne a leleplező összeállításban, hogy Várady ellen 2003-ban, 11 évvel ezelőtt azért indult eljárás, mert 0,19 gramm ágvégződést találtak nála a Margitszigeten, aminek kábítószer tartalma Várady szerint a csekély mennyiség felső határának töredéke.

Talán nem kell magyarázni, hogy miért aljas húzás, hogy ezt a két körülményt elhallgatják, ha már mindenképpen úgy érezték, hogy az ügyről érdemes beszámolniuk.

Aztán pénteken este az is  kiderült a Célpont című műsorból, hogy Gulyás Balázs, egy másik szervező másfél éve balesetet okozott. Konkrétan nem adott meg egy elsőbbséget, és belement egy másik kocsiba.

Az nem derült ki a műsorból, hogy Gulyás elismerte a felelősségét, együttműködött a hatóságokkal, és már a helyszínen bocsánatot kért.

Egy harmadik szervezőről azt nyomozták ki, hogy a Miniszterelnökségen gyakornokoskodott, ott pedig készségesen elmondták nekik, hogy valami vizsga nem sikerült a srácnak, és ezért elküldték.

Egy negyedik aktivistának olyan rendőrségi ügyét vették elő, amiért nem kapott büntetést.

De mi köze ennek ahhoz, hogy bizonyos az emberek nem értenek egyet a kormánnyal? Milyen közérdek fűződik ezeknek az ügyeknek a nyilvánosságához?

Ez nem olyan, mintha kiderülne a tüntetések szervezőiről, hogy titokban ők találták ki az internetadót, ami ellen felszólaltak, vagy hogy elsikkasztották a demonstrációra összegyűjtött pénzt. Arról fontos lenne, hogy a nyilvánosság értesüljön.

Felesleges is a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a hozzájuk hasonló lapok tevékenységét szakmai szempontból értékelni, ők politikai logika alapján működnek. Az egyik fontos funkciójuk a kormány potenciális politikai ellenfeleinek megfélemlítése.

Vannak emberek, aki tüntetéseken szólalnak fel, sőt szerveznek is néha. Akik nyíltan szerepet vállalnak a számukra fontos közügyekben. Egy ország attól is lesz jó hely, ha sok ilyen aktív polgára van.

De a Hír Tv és a Magyar Nemzet nem ilyen országot szeretne. Amilyet ők szeretnének, abban senki sem emeli fel a szavát a hatalom ellen. Ott egy pisszenést is azonnal megtorol a sajtóosztály.

Ez a sztori nem elsősorban Várady vagy Gulyás szempontjából fontos, nem valószínű, hogy őket a környezetükben sok hátrány érné a leleplezés miatt. Ez mindenki másnak üzenet: ne állj ki, mert levadászunk, ne szólj bele, mert keresünk valamit a múltadban! És amikor ehhez az állam láthatón boldogan asszisztál, az tényleg iszonyú félelmetes.

(Címlapos kép innen)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.