Magyarországnak nem fontos a nők elleni erőszak ügye

POLITIKA
2014 november 30., 20:22
comments 908
  • Vasárnap Ribancmenetet tartottak Budapesten a nemi erőszak ellen.
  • Az apropót a pécsi rendőrség bűnmegelőzési videói adták, amik az erőszak áldozatait is felelősségre vonják.
  • A demonstárció olyan nagy médinyilvánosság előtt fulladt kudarcba, hogy az sokat rontott a nők elleni erőszak ügyén.

Szerkesztőnk azzal küldött ki minket a ribanctüntetésre, hogy egy fontos ügyről készítsünk látványos videót. Botos Tamás operatőrrel, és Erdélyi Péter újságíróval a Deák téren állva biztosak voltunk abban, hogy ez itt most egy lehetetlen feladat.

sw2

Körülbelül 150-200 tüntető kullogott végig a budapesti belvároson elvileg azért, hogy elmagyarázza a magyar embereknek és a Belügyminisztériumnak, hogy nem létezik olyan kurvás öltözet, olyan kacér viselkedés, olyan alkoholos befolyásoltság, ami miatt hibáztatni lehetne a nők elleni erőszak áldozatait, és mentegetni az erőszak elkövetőit. 

slut3

Elviselhető hidegben, szinte némán, néha ázva, főként rendőrnőkből álló kísérettel baktatott az ismert aktivistákból, újságírókból és külföldi diákokból álló kis csoport a Deák térről a Kossuth térre. Összesen talán 8-9 résztvevő sminkelte erősen ki magát, és húzott szakadt neccharisnyát. Az örök tüntető Papp Réka Kingán kívül senkinek nem volt kedve, kretivitása, hite, bátorsága rendesen kurvának öltözni, és jól bemutatni a rendőrségnek és a nőgyülőlő társadalomnak. A politikusok közül Szél Bernadett az LMP társelnöke és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke érezte annyira fontosnak a nők ügyét, hogy részt vegyen a demonstráción.

photo_camera Papp Réka Kinga

Ez az erőtlen kezdés végigkísérte a tüntetést. A hitét vesztett csoportnak még a jól bejáratott Slut Walk-szlogeneket sem volt kedve skandálni. Egy lány többször megpróbálkozott megafonba elmagyarázni, hogy nem a Várba kéne költöznie Orbán Viktornak, hanem inkább ratifikálni kéne az Isztambuli Egyezményt. A tömeg sajnos egyáltalán nem kezdte skandálni, hogy ra-ti-fi-káció! Azt hiszem azért, mert nem lehetett hallani a szónok beszédét, nem tudták, mit takar az Isztambuli Egyezmény, és nem is lehetett érteni, hogy a miniszterelnök költözése mennyire szorosan köthető a magyar nők szörnyen rossz helyzetéhez, és az ellenük rendszeresen elkövetett erőszakhoz.

photo_camera (MTI/Kallos Bea)

Mikor végre megérkezett a menet a Kossuth térre, egy fiú ragadta magához a szót, és egy nagyon személyes történetet ígért, ami úgy kezdődött, hogy ez az egész oktatóvideós balhé nem a rendőrség ügye, hanem az egész társadalomé, majd valami oknál fogva megkukult, és hosszas vihorászásba kezdett. Ekkor megjelent egy idősebb úr, aki a devizahitelesek demonstrációiról már jól ismertünk, és próbálta rávenni az oszladozó tömeget, hogy menjenek be a Kossuth térre. Róla eszünkbe jutott, hogy ennél valóban a teljesen lökött Koppány Csoportosok is erősebben, többen, átgondoltabban, invenciózusabban képviselik saját ügyüket.

photo_camera (MTI/Kallos Bea)

Ott voltunk az első, 2011-es budapesti SlutWalk-on, aminek semmi konkrét kirobbantó oka nem volt, éppen nem is égett tüntetéslázban Budapest. Na, azóta rengeteget vesztett lendületéből az itthoni Ribancmenet. Az izlandi örömünneptől, amitől még a sokat látott Plankó Gergő is zavarba jött, pontosan fényévnyi plusz egy fekete lyuknyi távolságra vagyunk. A mai demonstrációból úgy tűnt, hogy Magyarországnak egyelőre nem fontos a női egyenlőség, és a nők elleni erőszak ügye. Akinek mégis az, az nem hisz benne annyira, hogy ezt mások számára is fontossá tegye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.