Az EU-párti koalícióé a többség a moldáv választásokon, de a Moszkva-barát párt kapta a legtöbb voksot

külföld
2014 december 01., 05:29
comments 14
photo_camera Fotó: RIA Novosti
  • Szocialisták 21,66%
  • Liberális demokraták 19,21% 
  • Kommunista párt 17,95% 
  • Demokrata párt 15,82%
  • Liberális párt 9,35%

Az eddig kormányzó Európa-barát koalíció két pártja, a Vladimir Filat vezette liberális demokrata párt és a Marian Lupu vezette demokrata párt együttesen a voksok több mint 35 százalékát gyűjtötték be. Bejutott a parlamentbe a Mihai Ghimpu vezette liberális párt, amely egy év után, 2010-ben lépett ki a koalícióból.

Az EU-párti tábornak együttesen 57-58 mandátuma lehet a 101 tagú moldovai parlamentben, ami biztos kormányzást tesz lehetővé,

ezzel még növelték is az eddig 53 mandátumukat. Az élen álló szocialistáknak a Vladimir Voronin volt elnök mögött felsorakozó, és a Nyugat-Kelet vitában a középút mellett érvelő kommunisták eredményével együtt is csak 43-44 mandátuma lesz a chisinaui parlamentben.

A kommunisták a 2009-es eredményeiknél sokkal gyengébben szerepeltek, az Interfax által megszólaltatott egyik elemző szerint azért, mert nem foglaltak állást világosan az ország orosz orientációjával kapcsolatban, és a kampány során többször is változtatták az álláspontjukat az EU-hoz, illetve az Oroszország vezette gazdasági tömbhöz, az Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez való viszonnyal kapcsolatban.

Az Igor Dodon vezette szocialisták (PSRM) ezzel szemben nyíltan oroszbarát pártként pozícionálták magukat a kampányban,

és annak során politikusaik többször is megfordultak Moszkvában. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.