A republikánus McCain nagyon durván támadt neki Orbán Viktornak

külföld
2014 december 02., 19:01
comments 567

A szenátusi szavazáson, ahol az új nagykövetek személyéről döntöttek, a 2008-as republikánus elnökjelölt élesen támadta a Magyarországra kinézett Colleen Bellt.

Felszólalásában, ami ezen a felvételen látható, McCain arról beszél, hogy érti, hogyan működik a politika, nem is a politikai kinevezésekkel van gondja, de most egy olyan országról van szó, ami a peremén áll annak, hogy feladja függetlenségét egy neofasiszta diktátornak, erre pedig ők a Bold and beautiful producerét küldik oda nagykövetnek.

McCain többször támadta Putyint, illetve Orbán kapcsolatát az orosz elnökkel, és említette a 2010 után Magyarországon bekövetkezett hatalmi koncentrációt, a bíróságok függetlenségének visszavágását és a civil szervezetek elleni támadást is. Épp ezek miatt gondolja McCain, hogy Magyarország egy nagyon fontos ország az Egyesült Államok számára, ahol nagyon rosszul mennek a dolgok. És a leendő nagykövetnek nincs meg a megfelelő tapasztalata, hogy ezt kezelje. És jobb lenne őt valami karibi országba küldeni, nem pedig egy olyan helyre, ahol a miniszterelnök szavai szerint vége a liberális demokráciának. És ahol a miniszterelnök ilyen közel van Vlagyimir Putyinhoz.

Felszólalásában külön megdicsérte André Goodfriendet is, aki szerinte kitűnő munkát végez Budapesten.

A hazai jobboldalon él az a közvéleménynek szánt gondolat, hogy csak a demokraták támadják a magyar kormányt, de most kiderült, amit eddig is sejteni lehetett: az oroszokhoz dörgölőzést a republikánusok még sokkal kevésbé tolerálnák.

A videót a valasz.hu szúrta ki.

Kiegészítés: sokszori elolvasás után sem volt egyértelmű, hogy McCain Orbánt vagy Putyint neofasiszta diktátorozza le. Eleve a szenátus honlapjára felkerült leiratból kimaradt a legfontosabb rész, ez csak az ABC közvetítésében olvasható, hogy McCain azt mondja, "here we are, a nation [Hungary] that is on the verge of ceding its sovereignty to a neo-fascist dictator getting in bed with Vladimir Putin and we're going to send the producer of ‘The Bold and The Beautiful’ as the ambassador". Azt is meg lehet hallgatni, hogy a videó alapján ez valóban elhangzik, de a hangsúlyozás alapján, ami egy a szövegben nem jelölt vesszőt jelöl, arra jutottunk végül, hogy ez a rész Putyinra vonatkozik, még ha ez a leirat alapján nem is egyértelmű. Pár percig a cikk címe nem ezt állította, elnézést kérünk ezért.

Update: időközben megkérdeztük McCain szenátor irodáját, és kiderült, hogy Orbán Viktorra gondolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.